jan 262019
 

Sam Shankland kastade in en pinne i toppstriden. Foto: Alina L’Ami.

Inför elfte ronden i Tata Steel Chess Masters ledde Magnus Carlsen med en halv poäng före Anish Giri. En kort remi senare hade han nog hoppats att ledningen skulle vara intakt men tack vare ett ytterst tveksamt beslut från amerikanske Sam Shankland så är Giri nu ikapp.

Läs vidare för att få stormästaren Thomas Ernsts kommentar till slutställningen där Shankland gav upp mot Giri i en ställning som var tokremi.

Shankland, som slog igenom i OS i Tromsö 2014 då han var turneringens bäste reserv, är relativt ny i världstoppssammanhang. Han var tills för bara ett år sedan en av dessa spelare som verkar ligga fast ratingintervallet 2650-2700 men inte lyckas ta sig upp till den absoluta eliten. Sedan hände något, Shankland vann en mycket överraskande seger i amerikanska mästerskapet 2018, före Fabiano Caruana, Wesley So och Hikaru Nakamura och tog klivet in i superstormästarsällskapet. Han vann dessutom ett par starka kontinentalturneringar i Amerika och etablerade sig snabbt som en 2700-spelare.

Shankland som svart hade 46 minuter kvar på klockan när han gav upp i remiställningen.

I Wijk aan Zee, som är något av Shanklands debut på den globala toppnivån, har han inte gjort mycket väsen av sig förrän då i elfte ronden när han i ställningen här till vänster gav upp när det egentligen var teoretisk remi trots att springaren förloras.

Svenske stormästaren Thomas Ernst har mejlat till schack.se och förklarar:
”Shankland kunde ha pendlat med sin kung mellan c8 och d7 (d8). Så fort Giri ställer kungen på e8 eller e7 blir det patt. Det står i Averbachs första slutspelsbok sidan 161.
Vits extra b-bonde spelar ingen roll. Om vit släpper upp kungen till a8 blir det ingen skillnad”.

Säkert blev Giri själv överraskad, och enligt vissa belackare kanske den mest besvikna, men nu är han i alla fall i delad ledning med Carlsen inför de avslutande ronderna.

En spännande avslutning att vänta och i synnerhet då de två möts i slutronden. Eventuellt kan det bli en upprepning av fjolårets avslutande dramatik i Wijk aan Zee då just Carlsen och Giri delade topplatsen efter slutronden och fick göra upp om segern i särspel. Det är dock något Giri säkert vill undvika så han kommer sannolikt att försöka sätta press på världsmästaren.

En joker i spelet kan sedan vara Ian Nepomniachtchi som fortsätter övertyga. I elfte ronden slog han landsmannen Fedoseev och Nepo har därmed en halva upp till ledarduon. Han har dessutom slagit in sig på plats sju på den flytande världsrankingen och kan även ta sig förbi Vishy Anand på plats sex.

Rond tolv spelas idag klockan 13.30 och då möts:

Carlsen – Duda
Ding Liren – Anand
Vidit – Rapport
van Foreest – Mamedyarov
Fedoseev – Kramnik
Shankland – Nepomniachtchi
Radjabov – Giri

Turneringshemsidan
Turneringens Facebook-sida
Livepartier