jan 232019
 

Rond tio spelades i Peterskierk i Leiden. Foto: Alina L’Ami.

Sedan många år tillbaka har arrangörerna av superturneringen Tata Steel Chess Masters infört traditionen att två ronder i varje års turnering spelas inte i Wijk aan Zee utan på olika andra orter i Nederländerna. Syftet är givetvis att skapa uppmärksamhet för schacket och vad är då bättre än att ha stora delar av världseliten med sig.

Den tionde ronden spelades i den anrika universitetsstaden Leiden och spelarna gjorde precis det som var väntat av dem, spelade propagandaschack.

Hela fem av dagens sju partier avgjordes, det största antalet hittills i turneringen, och nu när slutspurten drar igång har det dragit lite isär i toppen som ju varit mycket tight hittills. Världsmästaren, och meste mästaren i Wijk aan Zee, Magnus Carlsen fortsätter visa storform och idag hette hans offer Vishy Anand. Inför ronden delade de två ledningen i turneringen tillsammans med Ian Nepomniachtchi men då även Nepo förlorade, mot unge hemmaspelaren Jorden van Foreest, så kunde Carlsen rycka sig loss från ledarklungan och ensam ta täten. Det återstår endast tre ronder av turneringen och mycket talar för att Carlsen kan ta sin sjunde seger i Wijk aan Zee.

När både Anand och Nepo förlorade så passade fjolårets tvåa i turneringen, världsfemman Anish Giri, på att ta ett Brysselsteg i toppen, eller ska man kanske kalla det för Leidensteg. Han slog Vladimir Fedoseev och är nu ren tvåa. Carlsen har tagit 7 poäng och leder med en halva före Giri som i sin tur har en halva ner till Anand, Nepo och Ding Liren.

Dagens övriga vinnare var Richard Rapport som besegrade Jan-Krzysztof Duda och Santosh Vidit som slog Vladimir Kramnik. Kramnik har haft en bedrövlig turnering och är hopplöst sist med endast 2½ poäng på de tio ronderna.

Rond elva spelas på fredag klockan 13.30 och då möts:

Radjabov – Carlsen
Giri – Shankland
Nepomniachtchi – Fedoseev
Kramnik – van Foreest
Mamedyarov – Vidit
Rapport – Ding Liren
Anand – Duda

Turneringshemsidan
Turneringens Facebook-sida
Livepartier