jan 192019
 

Jorden van Foreest besegrade ryssen Fedoseev. Foto: Alina L’Ami.

Unge nederländske stormästaren Jorden van Foreest har de senaste åren etablerat sig som ett allt större hopp för nederländskt schack. Landet har en stark schacktradition och har bland annat haft en världsmästare i Max Euwe och utmanare i legendaren Jan Timman som under Karpovs och Kasparovs storhetstid ofta ansågs vara västvärldens starkaste spelare. Idag har man sedan Anish Giri som ju tillhör den yppersta världseliten, dit unge van Foreest utan tvekan siktar på att hamna.

Den gode Jorden kommer av en adlig familj som dessutom är en stark schackfamilj. Hans yngre bror Lucas är även han stormästare och deras 11-åriga syster Machteld har som bäst haft ett Elotal på 2132. Syskonen van Foreest har dessutom starka schackanor då deras farfars farfar, Arnold van Foreest blev tre gånger holländsk mästare kring sekelskiftet 1900 och hans bror Dirk likaså.

I superturneringen Tata Steel Chess Masters får Jorden van Foreest för första gången chansen att mäta sina krafter mot de absolut bästa i världen. Hur stora förväntningar han hade när han kom in i turneringen kan ingen veta men att han skulle ha 2 poäng efter de sex första ronderna hade nog inte många räknat med. Van Foreest förlorade ju mot Magnus Carlsen i rond fem men studsade tillbaka bra och besegrade svårslagne ryssen Vladimir Fedoseev. Han delar för all del bottenplaceringen med Vladimir Kramnik och just Fedoseev men är inte hopplöst sist som man kanske hade kunnat förvänta sig.

Även landsmannen Anish Giri vann i den sjätte ronden, mot en annan ung och stark spelare, polacken Duda. Dagens tredje vinnare blev sedan Magnus Carlsen som slog Shakriyar Mamedyarov. Det var länge sedan Magnus slog en så stark spelare som Mamedyarov och frågan är om han nu har hittat tillbaka till någon typ av form. Norrmannen är i alla fall i delad ledning i turneringen och har dessutom utökat avståndet till Fabiano Caruana i världstoppen.

Efter sex spelade ronder delar som sagt Carlsen ledningen med Ian Nepomniachtchi, Anish Giri och Ding Liren. Samtliga har tagit 4 poäng.

Rond sju spelas imorgon klockan 13.30 och då möts:

Fedoseev – Carlsen
Shankland – van Foreest
Radjabov – Vidit
Giri – Ding Liren
Nepomniachtchi – Duda
Kramnik – Anand
Mamedyarov – Rapport

Turneringshemsidan
Turneringens Facebook-sida
Livepartier