jan 192019
 

Teimour Radjabov har hittat tillbaka till världstoppen. Foto: Alina L’Ami.

Efter en spikrak karriär som förde honom hela vägen upp till topp fyra i världen, och en flytande rating på 2799,6, hösten 2012 började det gå utför för azeriske stormästaren Teimour Radjabov. Hans ranking föll som en sten och bottnade i november 2016 på 2696. Sedan dess har han dock successivt hittat tillbaka till formen.

Radjabov som var ett underbarn och blev som 14-åring historiens då näst yngste stormästare var den kanske starkast lysande stjärnan på den azeriska schackhimlen, där även Shakriyar Mamedyarov och Vugar Gashimov fanns. Det spekulerades en hel del i vad som ledde till att han helt tappade formen, en del har nämnt det faktum att han gifte sig hösten 2011 som en förklaring medan andra har nämnt det faktum att han hade svårt att hantera sin gode vän Vugar Gashimovs tragiska sjukdom och bortgång.

Oavsett så har Radjabov hittat tillbaka till formen och nu är han tillbaka i Wijk aan Zee där han fick fyra topp-tre placeringar i början på 2010-talet.

Liksom sina landsmän, Mamedyarov och Gashimov, har Radjabov gjort sig känd för ett kreativt och skarpt spel och det fick indiern Santosh Gujrathi Vidit känna på i turneringens sjunde rond. Radjabov gick till anfall och spelade ut sin motståndare fullständigt. Det var Vidits första förlust i turneringen och Radjabov har nu tagit 4 poäng, en halv poäng mindre än den ledande kvintetten som i sjunde ronden utökades med en spelare. Vishy Anand gick segrande ur legendarernas kamp mot Vladimir Kramnik och anslöt till den inför ronden ledande kvartetten.

Det går inget vidare för Kramnik som likt Jorden van Foreest har tagit 2 poäng av sju möjliga och de båda delar sista platsen. Van Foreest fick se sig besegrad av USA:s nya stjärna, Samuel Shankland.

Världsmästaren Magnus Carlsen nyfunna form försvann snabbt och han var riktigt illa ute mot ryssen Fedoseev men det krävs en del för att forcera Magnus i slutspel och han höll ihop det och kunde bärga remin. Det innebär att Carlsen alltjämt tillhör ledarklungan och utöver honom och Anand utgörs den av Ian Nepomniachtchi, Anish Giri och Ding Liren.

Rond åtta spelas imorgon klockan 13.30 och då möts:

Carlsen – Rapport
Anand – Mamedyarov
Duda – Kramnik
Ding Liren – Nepomniachtchi
Vidit – Giri
van Foreest – Radjabov
Fedoseev – Shankland

Turneringshemsidan
Turneringens Facebook-sida
Livepartier