okt 222019
 

Wang Hao, vinnare av Fide Grand Prix Swiss. Foto: Maria Emelianova/Chess.com/iominternationalchess.com

[LÄNKAR] Turneringshemsidan | Chess-Results

De båda svenskarna avslutade Fide Grand Prix Swiss på Isle of Man med remier i sista ronden. GM Nils Grandelius mötte sin indiske kollega Sethuraman S.P. och såg länge ut att ha en fördel men gick fel och lyckades inte kapitalisera på fördelen varpå partiet snabbt mynnade ut i en remi.

För GM Pia Cramling blev det en större kamp mot spanjoren GM Lance Henderson men Pia höll ihop det bra och avslutade med en remi som svart. Starkt med tanke på att svenskan haft det kämpigt med svart inledningsvis men hon avslutade med två svarta remier och förlustfri som vit.

När turneringen sammanfattas så hamnade Grandeius på 39:e plats med 6½ poäng, något lägre än startrankingen som var 27, medan Cramling fick 4½ poäng och hamnade på 134:e plats, exakt hennes plats i startrankingen.

Desto mer spännande blev det i toppen där kinesen Wang Hao blev huvudpersonen. Samtidigt som Hikaru Nakamura och Levon Aronian spelade remi mot Fabiano Caruana respektive Magnus Carlsen kunde Wang Hao till fullo utnyttja en grov miss av sin motståndare David Howell. Samtliga, förutom då Carlsen och Caruana, fanns med i kampen om en plats i kandidatturneringen i Jekaterinburg nästa år och det gjorde även ryssarna Kirill Alekseenko och Nikita Vitiugov som möttes inbördes och spelade remi.

Därmed stod det klart att Wang Hao skulle knipa platsen i kandidatturneringen. Det räckte dock inte. Genom vinsten mot Howell hamnade kinesen på 8 poäng, lika många som Caruana, men han fick högre prestationsrating vilket för första särskiljning och kan därmed titulera sig vinnare av årets turnering på Isle of Man.

Välförtjänt med tanke på att Wang Hao varit med i toppkampen under hela turneringen och lät sig inte bli nedslagen av förlusten mot Aronian i sjunde ronden utan samlade sig och avslutade sedan med två raka vinster.

Tvåa blev som sagt Caruana och trea Alekseenko som gjorde en fantastiskt fin turnering och verkar vara redo för den stora scenen. Magnus Carlsen blev ”bara” sexa vilket kan uppfattas som blekt av honom med tanke på de prestationer han inledde året med.

Bästa damspelare blev indiskan Harika Dronavalli som slutade på 83:e plats.