Nov 092018
 

Woody Harrelson gör första draget åt Fabiano Caruana. Foto: Nadia Panteleva/Worldchess.

VM-matchen i London är igång och det med en riktig rysare redan i första ronden. Skådespelaren Woody Harrelson fick göra det första draget för Fabiano Caruana och föga överraskande blev det e4. Utmanaren signalerade att han är i London för att spela för vinst i matchen och det gjorde även Carlsen som svarade med sicilianskt.

Det blev en obalanserad ställning där de båda spelarna rockerade på varsin sida men ganska snabbt kunde världsmästaren skapa sig en fördel som han sedermera kunde utöka. Caruana spelade oprecist och strax innan första tidskontrollen hade Carlsen skaffat sig vad som såg ut att vara en vinstställning. Han valde dock fel väg, eventuellt på grund av tidsnöd eller så hade han för många alternativ att välja mellan, något som Peter Svidler spekulerade i i Chess24:s livesändning.

[VIDEO] Magnus Carlsen efter parti 1:

Caruana kunde slingra sig loss från Carlsens grepp och till slut mynnade partiet ut i remi. Det tog dock lite drygt 50 drag från att partiet hade kunnat dömas av som stenremi och det är uppenbart att Carlsen villl visa sin motståndare från början att i denna butiken får man ingenting gratis. En mangling som denna gång inte ledde någonvart men ändå indikerade tydligt vilken typ av match vi kan vänta oss.
[VIDEO] Caruana: ”Jag kämpade för livet”

Ställningen:

Magnus Carlsen ½
Fabiano Caruana ½

Hela partiet kommenterat av IM Martin Lokander
Allt om VM-matchen 2018