Nov 122018
 

Utmanaren Fabiano Caruana behöver visa mer om han ska vinna matchen, enligt Vladimir Kramnik. Foto: Worldchess.

[LÄS ANALYSEN] Martins Mästardrag kommenterar tredje VM-partiet.

[SE VIDEOR] Intervjuer med Caruana och Carlsen samt Vladimir Kramnik-intervju.

Magnus Carlsen och Fabiano Caruana har nu spelat en fjärdedel av sin VM-match i London och än så länge har ingen av spelarna vunnit ett parti. Caruana som för dagen styrde de vita pjäserna inledde igen med 1. e4 och återigen valde Carlsen att spela sicilianskt. Rossolimo-varianten blev det igen och på St. Louis TV spekulerade kommentatorerna i vilken variant Carlsen skulle välja om Caruana istället för 3. Lb5 skulle spela 3. d4. Svaret blev att sannolikt skulle han spela Sveshnikov-varianten, vilket även Vladimir Kramnik var inne på.

I första partiet fick kunde Carlsen spela ut sin motståndare men denna gång valde Caruana en annan variant och fick en liten fördel. Denna förvaltade han dock inte alls och efter en del avveckling tvingades Caruana försvara sig i ett slutspel.

[VIDEO/VGTV] Caruana efter partiet: ”Jag är besviken”

Det gjorde han med den äran men det ska sägas att även om Carlsen hade initiativ så räckte det nog knappast till en vinst. På St. Louis TV konstaterade stormästarna Yasser Seirawan och Maurice Ashley att det var en ganska remiaktig ställning men som de även konstaterade, finns det någon chans att vinna så försöker Magnus Carlsen ta den.

Caruana försvarade sig skickligt och höll remin. IM Martin Lokander kommenterar partiet på Martins Mästardrag.

[VIDEO/VGTV] Carlsen efter partiet: ”Jag pressade honom”

I St. Louis TV:s sändning från partiet ringde man upp legendariske ex-världsmästaren Vladimir Kramnik som bjöd på en del resonemang, både kring partiet men även matchen hittills. Kramnik anser att Carlsen har inlett matchen bättre, med argumentet att Caruana hittills inte har fått något från sina partier som vit. Något måste exempelvis ha gått fel i dagens parti för amerikanen menade Kramnik, med tanke på att han fick en fördel i öppningen men var sedan helt plötsligt tvungen att försvara sig i slutspelet, och det utan att Carlsen behövde visa prov på någon större briljans.

För att kunna besegra Carlsen i en match behöver Caruana vara i toppform och det verkar han inte vara resonerade Kramnik. Huruvida han får rätt får framtiden utvisa.

Allt om VM-matchen 2018

[VIDEO] Se hela intervjun med Vladimir Kramnik i St Louis Chess TV