Nov 222018
 

Magnus Carlsen spelade aggressivt i tionde VM-partiet. Foto: Worldchess.

[VIDEO] Intervju med en sliten Magnus Carlsen efter parti 10.

[LÄS MER] Martin Lokander analyserar VM-parti 10.

Remisviten i VM-matchen i London utökades med ytterligare ett parti i den tionde ronden och remirekordet i VM-sammanhang likaså. Som vanligt när Fabiano Caruana har vit blev det sicilianskt och återigen valde Magnus Carlsen att spela Sveshnikov-varianten. Återigen blev det en obalanserad ställning men denna gång var det ändå Carlsen som visade prov på aggressivitet.

Hans bönder på kungsflygeln såg hotande ut och den aktiva damen likaså men de saknade dock understöd och det fanns aldrig några möjligheter för världsmästaren att tränga sig igenom Caruanas försvar.

Utmanaren fick kunde sedan avveckla damerna och i tornslutspelet var det han som tog initiativet, utan dock att någonsin se ut att ha vinsten som i en ask och remi blev utfallet. Den tionde sådana i tio partier vilket innebär att vi kommer att få minst tolv partier.

[VIDEO/VGTV] Sliten Carlsen intervjuas

Det innebär också att särspelet kryper allt närmare och där måste Magnus Carlsen räknas som storfavorit. För att undvika särspelet måste Caruana hitta på något i de närmaste två partierna, som vi ser fram emot med tillförsikt.

I morgon är spelarna lediga och parti elva spelas på lördag klockan 16 svensk tid.

Ställningen:

Magnus Carlsen 5
Fabiano Caruana 5

IM Martin Lokander kommenterar tionde partiet
Allt om VM-matchen 2018