Nov 102018
 

Magnus Carlsen gör sitt första drag som vit i VM-matchen. Foto: Worldchess.

[LÄS OCKSÅ] Martins Mästardrag analyserar andra partiet.

För att kunna ta sig till VM-match krävs givetvis en hel del talang men framförallt ett oerhört arbete. Lägg därtill allt det arbete som läggs ner på förberedelser inför matchen i sig och sedan inför varje parti. Det lär ge en viss tillfredsställelse när man då får in ”preppen”. Givet att motståndaren, mot förmodan, inte har förberett precis samma variant så kan det ge en fördel, framförallt på klockan.

I det andra partiet fick Fabiano Caruana, för dagen med svart, in en prepp. Något som inte minst blev uppenbart av att Magnus Carlsen fick ägna en hel del tid åt sina drag medan Caruana i stort sett spelade blixt ett tag. Någon större fördel på brädet fick utmanaren dock inte men det fanns dock en hel del risker i ställning framförallt för Carlsen som fick spela exakt och i praktiken offra en bonde för att hålla någon form av jämvikt i tornslutspelet. Det lyckades han med och partiet mynnade ut i remi vilket kanske kan ses som något av en triumf för Caruana som med svart kunde neutralisera världsmästaren.

[VIDEO] Intervju med Carlsen efter andra partiet

Ett relativt kort parti blev det och skönt för Caruana, resonerade IM Sopiko Guramishvili och GM Alexander Grischuk på Chess24, då han igår fick ett tufft parti där han fick kämpa för halvpoängen.

Nu väntar en spelledig dag och matchen återupptas på måndag klockan 16 svensk tid. Då har utmanaren vit.

KLICKA HÄR för att se andra VM-partiet med analyser av IM Martin Lokander på Martins Mästardrag.

Ställningen:

Magnus Carlsen 1
Fabiano Caruana 1

Allt om VM-matchen 2018