Nov 192018
 

Caruana och Carlsen spelade Sveshnikov. Foto: Worldchess.

[LÄS MER] Analys av parti 8 i Martins Mästardrag.

[VIDEO] Magnus Carlsen efter partiet: ”Tufft”.

[VIDEO] Fabiano Caruana efter partiet: ”Lite besviken”.

Vilken variant väljer Magnus Carlsen att spela i sicilianskt om Caruana spelar 3. d4 istället för 3. Lb5? Den frågan ställde sig amerikanska stormästarna Yasser Seirawan och Maurice Ashley i St. Louis Chess TV för några dagar sedan. Seirawan tippade Sveshnikov-varianten och han fick rätt. Efter att ha tre gånger valt att spela Rossolimo-varianten var det dags för Caruana att testa något nytt och mycket riktigt blev det Sveshnikov.

Caruana valde inte den mest vanliga varianten utan en lite lugnare sådan, dock inte helt utan bett vilket resulterade i en mycket skarp och spännande ställning där amerikanen stundtals såg ut att gå mot seger, så stor var hans fördel, men i det mest kritiska läget valde han en lugnare variant än den som exempelvis Peter Svidler och Alexander Grischuk förespråkade på Chess24.

”För första gången i matchen skulle jag kunna tänka mig att logga in på livesändningen från matchen för att se spelarnas ansiktsuttryck,” sade citatmaskinen Grischuk. Peter Svidler bad honom för guds skull att inte berätta något om vad han såg, då det skulle kunna resultera i en stämning.

”Om jag berättar att jag ser Magnus Carlsen sitta vid ett bord och mittemot honom sitter Fabiano Caruana och de har ett schackbräde emellan? Det går jag gärna i fängelse för,” kontrade då en skojfrisk Grischuk.

[VIDEO] Magnus Carlsen: ”Ett tufft parti”

Tack vare Caruanas något tama spel i det kritiska läget kunde Carlsen kämpa sig tillbaka i partiet men aldrig till mer än remi och för åttonde gången blev det som sagt remi i matchen, en tangering av rekordet från matchen mellan Kasparov och Anand 1995.

[VIDEO] Fabiano Caruana om det som hände i den kritiska fasen

I morgon är spelarna lediga och rond nio spelas på onsdag klockan 16. Då har Carlsen vit.

Ställningen i matchen:

Magnus Carlsen 4
Fabiano Caruana 4

Åttonde partiet kommenterat av IM Martin Lokander
Allt om VM-matchen 2018