Nov 212018
 

Magnus Carlsen dök upp med en rejäl blåtira. Foto: WorldChess.

[VIDEO] Därför kom Magnus Carlsens till partiet med värsta blåtiran.

[LÄS MER] Analys av VM-parti 9 på Martins Mästardrag.

I dag skrev Magnus Carlsen och Fabiano Caruana in sig i schackets historieböcker. Nåja, båda har väl redan gjort det, i synnerhet så klart Carlsen, men från och med onsdagen 21 november 2018 håller de två det ganska tveksamma rekordet att ha spelat flesta remipartier i följd i inledningen av en VM-match. Nio stycken har det blivit och därmed slog de Garry Kasparovs och Vishy Anands rekord från 1995. Annars var Carlsens blåtira dagens snackis.

Läsaren har därmed sannolikt utlistat att även det nionde partiet i matchen mellan Carlsen och Caruna slutade med remi. Det var dock inget händelsefattigt remi och en av de trender i matchen som nu börjat vändas är att det är inte längre så att svart får det helt problemfritt och till och med bättre. Carlsen som vit inledde med 1. c4 och lyckades skaffa sig ett övertag. Detta då Caruana i ett till synes helt jämnt läge i mittspelet valde att försöka ta bort de spänningar som fanns i ställningen men men tog samtidigt på sig svagheter.

Carlsen byggde på och såg ett tag ut att kunna koppla ett starkare grepp om partiet, och därmed matchen. Han missade dock ett djärvt men stark försvarsdrag som Caruana hade och utmanaren kunde utjämna. Caruana höll sedan ihop ställningen i slutspelet och trots att världsmästaren försökte skapa något mynnade partiet till slut ut i ett slutspel med olikfärgade löpare och remin var oundviklig.

[VIDEO/VGTV] Sanningen om Carlsens blåtira

Dagens snackis i London var den skada som Magnus Carlsen ådrog sig, enligt ryktena när han spelade fotboll, på vilodagen. Det snackades om att han kanske hade fått en hjärnskakning men definitivt är att han har nu en rejäl blåtira.

När tre partier återstår av matchen är ställningen fortfarande jämn och utmanaren har två vita kvar. Huruvida det ska ses som någon fördel är dock oklart. Parti tio spelas imorgon klockan 16.

Ställningen:

Magnus Carlsen 4½
Fabiano Caruana 4½

Nionde partiet kommenterat av IM Martin Lokander
Allt om VM-matchen 2018