Nov 162018
 

Caruana tryckte på men Carlsen höll emot. Foto: Worldchess.

[VIDEO] Nigel Short: ”Magnus ska vara försiktig”

Man kan klaga på att det alltjämt enkom är remier i VM-matchen i London men någon brist på action finns det inte längre i partierna. Matchen har nu kommit halvvägs och äntligen börjat tända till på riktigt. Det sjätte partiet var en riktigt hård kamp mellan världens just nu bästa schackspelare.

Magnus Carlsen hade vit och så som många hade spekulerat i så spelade han denna gång 1. e4 innebär att världsmästaren nu har spelat tre olika öppningsdrag i sina tre partier som vit medan Fabiano Caruana än så länge har hållit sig till Rossolimo-varianten i sicilianskt. Som väntat svarade Caruana med ryskt parti men det blev dock ingen av de mer välkända varianterna utan man kunde nästan trott att det var VM i hästhoppning vi såg inledningsvis, inte schack.

Tio drag in i partiet hade damerna redan lämnat föreställningen och dessutom hade hela femton springardrag gjorts. Hästarna fick en fortsatt prominent roll och Carlsen såg ut att ha skapat sig en liten fördel men med skickligt och aktivt spel lyckades Caruana skaffa sig ett initiativ. Det fanns till och med en hel del som tydde på att han var på väg att koppla ett grepp om matchen men världsmästaren försvarade sig mästerligt och visade varför han ofta nämns som en av historiens bästa slutspelsspelare. Han byggde en fästning som visade sig vara ointaglig och den sjätte remin var faktum.

[VIDEO/VGTV] Nigel Short: Magnus Carlsen ska vara försiktig

Nu väntar en vilodag och i rond sju har Carlsen återigen vit då färglottningen växlas halvvägs in i matchen.

Ställningen:

Magnus Carlsen 3
Fabiano Caruana 3

Sjätte partiet kommenterat av IM Martin Lokander
Allt om VM-matchen 2018