Nov 152018
 

Foto: Worldchess.

[LÄS ANALYSEN] Martins Mästardrag kommenterar VM-parti 5.
[SE VIDEON] Magnus Carlsen efter partiet.

Efter fjärde partiet i VM-matchen konstaterade vi på schack.se att fyrverkerierna hade lyst med sin frånvaro i matchen hittills. Man skulle kunna tro att de två spelarna uppmärksammat detta, i alla fall visade de i öppingen prov på ett spel som vi inte fått se hittills i matchen. Fantasifullt och för den oinvigde amatören kanske till och med svårt att förstå. Bönder offrades, damer byttes av och torn likaså och det fanns ingen balans i spelet.

Detta till trots lyckades ingen av de två skapa sig ett nämnvärt initiativ och när krutröken började lägga sig hade vi en ställning av en relativt lik karaktär till de som vi sett tidigare i matchen. Det fanns dock även i slutspelet skarpare konfliktlinjer än i tidigare partier och även om Carlsen låg en bonde under så hade han nog en liten fördel. Världsmästaren valde dock nog en fel väg, vilket gjorde att han hamnade inne i en mer eller mindre forcerad variant. Därmed kunde Caruana neutralisera allt vad fördel hette och till slut mynnade partiet ut i remi.

[VIDEO/VGTV] Carlsen kommenterar partiet:

Partiet var ett klart fall framåt dock vad gäller underhållningsvärdet i matchen och det bästa sedan första partiet. Nu väntar sjätte partiet där Carlsen har vit och sedan har han återigen vit i parti sju då färglottningen blir omvänd efter sex spelade partier. Det innebär att världsmästaren har tre vita i de kommande fyra partierna och världens chans att koppla ett grepp om matchen.

Femte partiet kommenterat av IM Martin Lokander
Allt om VM-matchen 2018