Nov 262018
 

Foto: Worldchess.

[LÄS MER] Martins Mästardrag analyserar VM-parti 12.
[VIDEO] Hammer om ”chockremin”.

För andra VM-matchen i rad blir det särspel och första gången någonsin slutade alla partier i en VM-match med remi. Så skulle man kunna sammanfatta den så emotsedda matchen mellan Magnus Carlsen och Fabiano Caruana där ordinarie speltid nu är över. En match som många redan har kallat historiens tråkigaste och visst har dessa en poäng.

Ryske stormästaren och stjärnan Alexander Grischuk gick så långt att i Chess24:s livesändning dundra att det sista partiet inte bara var en spik i det klassiska schackets (det vill säga långpartiets) kista, det är själva kistan.

Och visst kan man ifrågasätta Magnus Carlsens beslut att erbjuda remi i den ställning som uppkommit. Världsmästaren hade nämligen till synes alla möjligheter i ställningen, ett otäckt tryck mot Fabiano Caruanas kung och utmanaren verkade inte ha några chanser alls. Det var utan tvekan fördel Carlsen och i vanligt turneringsspel skulle han sannolikt ha fortsatt men risken att spela vidare och eventuellt gå för långt i sina försök att forcera Caruanas försvar var nog för stor. Dessutom kan vi vara övertygade om att Carlsen gillar sina chanser i ett särspel med kortare betänketid, där i stort sett hela schackvärlden är enig om att världsmästaren bör vinna.

[VIDEO/VGTV] Remianbudet som ingen expert räknat med

Särspelet spelas på onsdag kl 16.00 och då kommer vi att få ett avgörande. Dramat börjar med fyra snabbschackspartier med betänketiden 25 minuter + 10 sekunder. Frågan är om vi efter de fyra partierna ska se en vinnare eller om det behöver gå till blixtpartier.

Tolfte partiet kommenterat av IM Martin Lokander
Allt om VM-matchen 2018