jan 152020
 

VM-domaren Shohreh Bayat har kastat sin hijab – och meddelar att hon hoppar av Iran. Nu söker hon FIDE:s hjälp att hitta ett nytt land att vistas i. Foto: Zhang Yanhong/FIDE.com

Schackhistorien har visat att en VM-match inte är en VM-match om det inte kommer in politik i bilden. Denna gång är det i damernas VM-kamp mellan Ju Wenjun och Aleksandra Gorjatjkina där iranska chefsdomaren Shohreh Bayat spelar huvudrollen – bokstavligen.

I de första VM-partierna kunde vi se Shohreh Bayat med en hijab som kvinnor i Iran måste bära. Men så kom plötsligt bilden där hon kastat sin hijab.

Nu meddelar Shohreh Bayat att hon ämnar att lämna Iran och söker stöd hos FIDE att starta ett nytt liv någon annanstans i världen.

Shohreh Bayats pappa säger till Iranian Students News Agency:
”Jag, hennes mamma och även ledarna i Irans schackförbund har försökt att övertala henne att återkomma till Iran, men hon säger att hon är oroad att fortsätta sina aktiviteter i Iran och vill fortsätta i ett annat land med hjälp av internationella schackförbundet.”

Det är andra gången på kort tid som iranskt schack upplever ett avhopp. Den talangfulle junioren Alireza Firouzja hoppade av Iran i samband med VM i blixt och snabbschack. I snabbschacket blev han för övrigt VM-tvåa efter Magnus Carlsen.

Alireza Firouzja bor numera i Frankrike och är aktuell i Tata Steel chess tournament.

Det är mycket vatten som runnit under broarna allt sedan Rilton Cup-affären som schack.se var först att skriva om för ett år sedan, då Aryan Gholami vägrade spela mot israelen Ariel Erenberg – en händelse som skapade rubriker världen över under hela 2019. FIDE har numera upphört med riggade lottningar för att undvika möten mellan israeler och iranier i sina turneringar.