apr 302019
 

GM Nikita Maiorov. Foto: Lars OA Hedlund.

Det blir knappast någon svensk seger i årets upplaga Stockholm Chess Challenge. En teoretisk möjlighet finns för all del fortfarande men då krävs det att båda de vitryska stormästarna som deltar kollapsar i slutronderna. Med två ronder kvar att spela leder nämligen GM Nikita Maiorov och GM Kiril Stupak med 1½ poäng före FM Jung Min Seo och GM Erik Blomqvist.

I den sjunde ronden som spelades på Valborgsmässoafton vann Maiorov och Stupak komfortabla segrar över FM Martin Jogstad respektive Ojas Kulkarni samtidigt som Seo för första gången i turneringen förlorade. Han mötte stortalangen Jagadeesh Siddharth från Singapore. Seo hade initiativ och fick chanser men tog inte vara på det men när han väl försökte forcera fram en vinst blev han för ivrig och Siddharth tog chansen (och pjäsen) och vann.

Blomqvist mötte ett av svenskt schacks stora framtidshopp, 12-årige Edvin Trost, och vann enkelt och kom därmed ikapp Jung Min Seo. De två har tagit 4½ poäng på de sju ronderna och det är högst osannolikt att de kan blanda sig i kampen om slutsegern. Den kommer att stå mellan Maiorov och Stupak.

Stockholm Chess Challenge avslutas imorgon med två ronder varav den förra inleds klockan 10. Då möts bland annat Stupak-Kvaløy, Kücüksari-Maiorov, Sörensen-Blomqvist, Seo-Kenneskog.

Turneringshemsidan
Foton av Lars OA Hedlund
Livepartier