Nov 062018
 

Schack under kristallkronor. Det bjuds det på i Västgöta Open. Rickard Dahlström (t h) berättar mer om turneringen i intervjun. Foto: Skara SS och Lars OA Hedlund

Västgöta Open har blivit en riktig trotjänare i svenska shackkalendern. Turneringen har spelats i obruten följd sedan 1984 med många namnkunniga segrare och även några oväntade skrällar. Den 16–17 februari 2019 är det dags igen.
Vad är förväntningarna på denna upplaga av Västgöta Open?
Skara SS-spelaren Rickard Dahlström som är en av aktörerna i arrangörsteamet svarar:

– Vi hoppas på 100 startande. Vi är en bit från våra bästa år då vi pendlade mellan 120-160 startande.

Ni har en intressant betänketid. Vad är tanken om den?

– Tidigare spelade vi med 1 timme/spelare och rond. När vi var som flest hade vi även två stycken halvtimmes-ronder för att få det utslagsgivande med 8 ronder. När digitalklockorna kom var det många som ville ha tilläggstid. Då räknade vi med hjälp av Peter Fransson ut att 45 minuter+10 sekunder skulle motsvara cirka 2 timmars spel/rond.

Vad tycker spelarna om den betänketiden?

– Denna betänketid har av många ansetts som väldigt bra. Bland annat har Pia Cramling uttryckt uppskattning om den ett flertal gånger! Dessutom slipper man som domare gripa in i galna tidsnödsdueller som det ofta blev tidigare.

Vad tror du det är mer som uppskattas med Västgöta Open?

– Vi är väldigt nöjda med att hotellet ger oss bra logierbjudande. Många uppskattar turneringarna med bara en övernattning till rimligt pris, och att de inte behöver ta ledigt på fredagen för att hinna spela GP som börjar redan på fredagskvällen.

[Inbjudan till Västgöta Open]