aug 182019
 

Viswanathan Anand tog ledningen i Sinquefield Cup. Foto: Crystal Fuller/Flickr

Efter högdramatiken som utspelade sig i den kombinerade snabbschacks- och blixtturneringen i St. Louis blev den första ronden i Sinquefield Cup en mycket lugn historia. Det var mestadels solida och välspelade remier. Många undrade om Magnus Carlsen skulle komma tillbaka efter den tuffa uppvärmningsturneringen, men partiet mot Anish Giri blev ingen nagelbitare. Enda vinsten togs av Viswanathan Anand som utnyttjade en blunder av Nepomniachtchi i slutspelet.

Vad skedde då i Magnus parti? Många pjäser byttes av väldigt tidigt, vilket ledde till att Magnus terrängfördel blev betydelselös. Efter ca 30 drag återstod endast varsitt torn och tre bönder var, och remin signerades ett par drag senare. Toppspelarna i snabbschacket, Aronian och Vachier-Lagrave, tog dessvärre remi just när deras var som mest intressant.

Ding Liren fick en liten fördel i en symmetrisk struktur som uppkom ur Katalanskt mot Wesley So. Remimarginalen var dock bred och Ding lyckades inte förvalta den lilla press han hade. Viswanathan Anand fick en behaglig ställning med isolerad bonde mot Ian Nepomniachtchi. Det var inte mycket Anand hade till fördel när slutspelet inleddes, men det var alltid lite obehagligt för vit att försvara. Efter oprecist försvarsspel av Nepomniachtchi blev det plötsligt mycket mer obehagligt, men Nepomniachtchi lyckades ändå styra till ett remislutspel när Nepomniachtchi plötsligt gick in i en enkel fälla som kostade ett torn.

Andra ronden av Sinquefield Cup börjar klockan 20 under måndagen och går att följa här.