jul 172019
 

Topalov är utslagen i Riga. Foto: Lennart Ootes.

Det blev inga desperata vinstförsök från Veselin Topalov i FIDE-GP i Riga. Exvärldsmästaren behövde vinna som svart mot Maxime Vachier-Lagrave för att inte bli utslagen, men redan efter 12 drag kom spelarna överens om remi. Nog hade man förväntat sig mer dramatik i det partiet, men ställningen var redan obehaglig för svart när fransmannen bjöd remi.

Det var inte det enda avslagna partiet i Riga. Yu Yangyi och Grischuk spelade en teorivariant i Katalanskt där svart aldrig fick några riktiga problem och partiet mynnade ut till remi redan i drag 22. Ännu värre var partiet mellan Wesley So och Sergey Karjakin son följde upp deras snabbremi i första ronden med en 19-dragsremi.

Kvar var Shakhriyar Mamedyarov som pressade unge polacken Jan-Krzysztof Duda hårt som vit i Fianchetto-varianten i Grünfeld. Damerna byttes tidigt men Mamedyarov fick mycket press med terräng i centrum och en öppen a-linje. Duda försvarade sig dock väl och i slutställningen hade han lyckats få upp en svårgenomtränglig ställning, även om man hade trott att Mamedyarov hade fortsatt försöka vinna.

Med de resultaten är Topalov utslagen, Vachier-Lagrave i semifinal, och vi kan se framemot 3 särspel under onsdagen. Särspelet börjar klockan 14 och går att följa här.