jul 162019
 

Maxime Vachier-Lagrave har ett rejält grepp på Topalov. Foto: Lennart Ootes

Kvartsfinalerna är igång i FIDE GP, som denna gång spelas i Riga. I de 4 partierna som spelades i första omgången var det endast ett parti som gick till avgörande, och det var fransmannen GM Maxime Vachier Lagrave som stod för en fin vinst med de svarta pjäserna. Hans motståndare, Veselin Topalov, offrade tidigt en kvalitet i Najdorf-varianten i Sicilianskt men det var inget som oroade Vachier-Lagrave. När Topalovs inexaktheter kom tog fransmannen över och släppte aldrig taget. Med den viktiga vinsten behöver MVL endast remi imorgon med de vita pjäserna för att avancera till semifinal.

Grischuk tog sig via Slaviskt till en ställning med isolerad bonde där han använde det udda draget h2-h4. Det tycktes inte ge särskilt mycket för vit, och svart fick en bekväm ställning. Vit var dock aldrig i fara och partiet mynnade ut i en stabil remi.

Jan-Krzysztof Duda fick upp en väldigt spännande struktur mot Shakhriyar Mamedyarov där hela damflygeln tidigt blev låst och det blev spel på kungsflygeln. Duda tycktes ha press under hela partiet men när springaren på d4 byttes mot löparen på e6 visade det sig att löparparet inte var så starkt och Mamedyarov låste till hela ställningen och remin var ett faktum.

Sergey Karjakin och Wesley So är två spelare som ofta figurerat i toppturneringar, men denna gång blev partiet en besvikelse för publiken. I en teoriställning i Ryskt valde de två spelarna att ta snabbremi via dragupprepning redan i drag 14.

Det andra partiet spelas under tisdagen klockan 14 och går att följa här. Notera att Topalov behöver vinna som svart för att inte bli utslagen.