okt 022018
 

USA har nu tagit kommandot i öppna klassen i OS georgiska Batumi. De regerande mästarna vann i den åttonde ronden över Azerbajdzjan som varit i täten ända sedan OS började. Amerikanernas matchhjältar blev Fabiano Caruana som besegrade Shakhriyar Mamedyarov i mötet mellan turneringens två högst rankade spelare, och Samuel Shankland som slog Rauf Mamedov. Teimour Radjabov besegrade Wesley So på andra bordet.

På andra plats i turneringen kommer succégänget från Polen som ännu inte har förlorat någon match och spelade sin andra oavgjorda dito mot Armenien. Mamedyarov och hans mannar kommer sedan på tredje plats, med lika många matchpoäng som ett gäng nationer men bäst särskiljningspoäng. Bland de andra i den klungan återfinns såväl Armenien som Indien och Kina.

Bästa nordiska nation i öppna klassen så här långt är Norge som trots att man är utan sina tre stora stjärnor; Carlsen, Hammer och Agdestein sitter på tionde plats.

I damklassen leder Kina som i åttonde ronden krossade Rumänien med 3½-½, före Ukraina som också tog en övertygande seger i ronden. Då mötte ukrainskorna Armenien som mycket överraskande ledde efter sju ronder. Matchen slutade med 3-1 i ukrainskornas favör. Både Kina och Ukraina har tagit 14 matchpoäng och då de båda lagen redan har mötts är sannolikheten stor att det till slut blir en särskiljningshistoria som krävs för att utse OS-mästare i damklassen.

På tredje plats kommer USA med 13 matchpoäng, lika många som bland annat Armenien.

Även i damklassen är Norge bästa nordiska nation, med lika många poäng som Sverige men två platser före på särskiljningspoäng.

OS-hemsidan
Allt om OS 2018