Dec 102018
 

Axel Smith (t v) har gett ut en bok om utbrändhet inom idrott. Bland personporträtten finns stormästaren Ulf Andersson (t h) med. Foto: Lars OA Hedlund

[LÄS MER] Beställ boken. [PRESSKLIPP] TV 4 och Expressen.
Stormästaren Axel Smith är aktuell med en ny bok: På andra sidan väggen – en reportagebok om utbrändhet inom elitidrotten. Boken bygger på berättelser om åtta idrottare som ignorerade kroppens varningssignaler tills deras vardag kraschade, bland dem höjdhopparen Linus Thörnblad, bandyspelaren Magnus Muhrén – och schackspelaren Ulf Andersson. En bok som uppmärksammats i flera medier, bland annat TV 4 och Expressen. Den ligger också på 14:e plats på Bokus topplista för fackböcker.

Hur länge har du arbetat med boken?
Axel Smith svarar:
– Under 2017 reste jag runt och träffade idrottarna, deras tränare och träningskamrater. Deras berättelser varvas med insikter från forskare och psykologer. Tanken är en ökad förståelse för fenomenet, men det är berättandet som står i fokus. Den enorma drivkraft som dessa idrottare har gör att det börjar som åtta framgångssagor – tills de går över gränsen. Det jag framför allt bär med mig är mötena med alla dessa personer.

Axel, är schack verkligen en idrott?
– Kanske inte. I stället för att skriva om schack ville jag skriva om idrotter där man ”anstränger sig på riktigt”, men Ulfs berättelse är så stark att det hade varit synd om den inte varit med. Kanske kan det få vanligt folk att inse hur krävande schack på högsta nivå är.

Blir det något schack nuförtiden?
– För tillfället bara Elitserien med LASK och danska ligan med Køge. Nästa år förmodligen Top12 i Frankrike med Mulhouse. För tio år sedan träffade jag en stormästare som bara spelade serieschack. Jag kunde inte alls förstå honom, men nu har jag blivit likadan själv.

På andra sidan väggen kan beställas på Bokus för 199 kr. Den ligger på 14:e plats på listan över förra veckans mest sålda fackböcker.

[PRESSKLIPP]

Expressen.

TV 4.