Nov 112019
 

Grandelius representerar Vålerenga i Europacupen. Foto: David Llada

Europacupen har börjat i Montenegro och vi har flera svenska spelare på plats. Utöver Lunds ASK och Wasa SK finns ytterligare 6 svenska spelare på plats och deltar för olika nationer. Bland dessa finns Nils Grandelius som spelar på bord 1 för norska Vålerenga. Den andra svenska stormästaren på plats är Axel Smith, som representerar danska Køge SK.

Det blev direkt tuff lottning för de svenska lagen. De regerande svenska mästarna Lunds ASK fick möta ryska Moscow Chess Team som mönstrade rutinerade stormästare över 2600 på 5 bord. Ingen av svenskarna lyckades ta någon poäng och det blev 0-6, men fjolårets JSM-vinnare Kaan Kucuksari hade remichanser mot GM Mikhail Kobalia.

Det andra svenska laget, Wasa SK, fick ett Nordenderby då de mötte danska Køge SK med bl.a. Axel Smith i laget. Just Axel Smith fick inte mer än remi mot Egons Lavendelis och på bord 2 spelade Rauan Sagit starkt remi mot GM Gabor Papp. Det blev inga fler poäng än så för Wasa, och Køge vann med 5-1.

Hur gick det då för de övriga svenskarna, som inte spelar för en svensk klubb? Nils Grandelius huserar på bord 1 för ett mycket starkt Vålerenga som är ett av de starkaste lagen i Europacupen. Nils hade inga problem med att komma igång med sin vinst mot Miguoel Admiraal. Partiet är kommenterat nedan.

Även Michael Wiedenkeller och Jan Lundin vann mot sina lägre rankade motståndare, men Anton Darnell förlorade dessvärre mot en högre rankad motståndare. Avslutningsvis har vi även Pia Cramling i Europacupen för damer där hon inledde med en remi mot Teodora Injac. Av de ovan nämnda resultaten vann även svenskarnas lag klart, utöver Darnells lag Baerum.

Rond 2 spelas under måndagen kl. 15:00. Både Wasa SK och Lunds ASK möter överkomligt motstånd i form av Zuid Limburg samt Prishtina.

Följ partierna live här