mar 052019
 

FIDE-presidenten Arkadij Dvorkovitj var på plats och gjorde första draget i lag-VM. Foto: David Llada/FIDE

Kl 10.00 LAG-VM LIVE: [Sverige–Kazahkstan] [Öppen klass] [Damklassen] [Lag-VM på Follow Chess]

Det blev ingen skrällstart för det unga, svenska laget i Lag-VM. Sverige startade mot Indien, som förvisso saknade sina toppspelare Anand, Harikrishna samt Vidit, men ändå mönstrade ett starkt lag med Adhiban, Sasikiran, Ganguly samt Sethuraman.

Matchen började svettigt när Ganguly utnyttjade Smiths tidiga …h6 kombinerat med …O-O genom att sätta igång ett brutalt angrepp med g2-g4-g5. Det visade sig vara mycket svårt att stoppa och snart fastnade kungen i ett välkänt mattnät längs h-linjen.
På fjärdebordet debuterade Linus Johansson, där han förde de vita pjäserna mot Sethuraman. Linus hittade ett inspirerande bondeoffer men följde inte upp tillräckligt aktivt. Så småningom sinade kompensationen ut och svart konsoliderade sin extra bonde och vann partiet.
Adhiban spelade mycket friskt i ett komplicerat parti mot Grandelius. Efter en halvtimmes betänketid offrade Adhiban en pjäs, som förmodligen gick att försvara sig mot med exakt spel, men ett feldrag var tillräckligt för att bli matt.
Blomqvist spelade ett solitt och stabilt parti mot Sasikiran i Sicilianskt där svensken fick viss press ur öppningen men den mynnade ut i remin med pjäsbyten.

[LÄS MER] Artiklar om lag-VM 2019.

I samtliga de övriga matcherna blev det avgörande resultat, och det blev inga större överraskningar. Adams förlorade överraskande nog med de vita pjäserna mot Jumabayev, men segrar av Howell samt Jones säkrade Englands matchseger mot värdnationen.
Framförallt imponerade Kina, som effektivt slog Azerbajdzjan med 3½-½. Azerbajdzjan saknade förvisso vissa toppspelare, men prestationen är ändå värd att lyfta.

Samma segersiffror blev det för Kina i damklassens första omgång mot Ungern. En omgång som bjöd på en överraskning: USA fick oavgjort mot Ukraina.

Resultat finner ni här
I rond 2 spelar Sverige mot värdnationen Kazahkstan, ronden börjar klockan 10.