jan 122020
 

Alireza Firouzja har imponerat i inledningen av Tata Steel Chess. Foto: Alina L’Ami

Mamedov spelade Preussiskt försvar med 4.Sg5 mot Grandelius, en variant som är relativt ovanligt på elitnivå. Det såg dock snarare ut som att Nils hade bättre koll på varianterna för Nils kom snabbt bra som svart men ställningen förblev svårspelad. Efter att förhastat ha spelat 14…e4? vände partiet fort och Mamedov tog över mer och mer. Till slut hamnade Nils i ett slutspel med olikfärgade löpare med två merbönder för Mamedov som förvaltade fördelen väl.

Magnus Carlsen fick inte en alltför tuff dag som svart mot Yu Yangyi. Yangyi kom något bättre ur en typisk Najdorf men Carlsen hade inga större problem med att hålla remin. I övrigt var det en bra dag för vit i Masters-gruppen där vit vann hela 4 partier. De ryska ungdomarna Daniil Dubov och Vladislav Artemiev spelade båda mycket övertygande och vann mot Kovalev och Vitiugov. Jeffrey Xiong spelade ned gårdagens sensation Jorden van Foreest i Moskva-varianten i Sicilianskt och Wesley So besegrade Viswanathan Anand efter att den indiska ex-världmästaren offrat pjäs på f2 felaktigt.

I Challengersgruppen vann hemmahoppet Jan Smeets som svart mot underbarnet Nodirbek Abdusattorov och blev den enda spelaren som vann under dagens rond utöver Mamedov.

På måndagen 13:30 spelas rond 3 och Magnus Carlsen spelar vit mot Jeffrey Xiong. Nils spelar sitt första vitparti mot Pavel Eljanov. Förhoppningsvis ser vi en repris från Qatar 2014 då Nils slog Eljanov med de vita pjäserna.