jan 052019
 

Sergey Volkovs protokoll. Foto: Ingemar Falk.

För att arrangera en större schackturnering som Rilton Cup krävs ett gediget arbete och det är inte bara turneringsdirektörer och domare som bidrar. En av Rilton Cups osjungna hjältar är Märstabon Bo Sjögren som varje natt ägnar cirka tio timmar åt att mata in alla drag som spelats i turneringen (och inte finns med på livebräden). Schackfantaster sitter och suktar efter sina pgn-filer och i fallet Rilton är det Bo Sjögren som tillhandahåller dem. Dessutom kan det vara av stor vikt för spelarna själva som ju vill förbereda sig noggrannt inför varje parti.

I samtal med schack.se säger Bo Sjögren att han har jobbat med bulletinen till Rilton i cirka 15 år, men han kan dock inte erinra sig exakt om vilket år det var han började. Han har själv spelat Rilton Cup tre gånger men pjäserna la han på hyllan för cirka tio år sedan.

– Senast jag spelade Rilton Cup var vid millennieskiftet men då fick jag bryta turneringen för att ryggen sa ifrån. Jag hade tagit 2½ poäng på fem ronder och var ganska nöjd med min insats men när jag skulle gå upp på Nyårsdagen så gick det inte. Det tog tio minuter att komma upp ur sängen och då kan man inte sitta och spela schack, säger han.

Nog om det, Bo Sjögren berättar att från början var tanken att bulletinen skulle innehålla 25 partier och på den tiden var det en pappersprodukt vilket innebär att han, förutom att mata in partierna, ägnade ett par timmar åt att välja ut diagram till de olika partierna samt redigera i ett ordbehandlingsprogram.

– Då tog det cirka 3 timmar att mata in partierna, ett par timmar att hitta diagram och ytterligare ett par till tre timmar att redigera i ordbehandlingsprogrammet. Idag tar själva bulletinen betydligt mindre tid, det mesta går åt att mata in dragen.

Med cirka 60 partier per rond där många blir ganska utdragna och inte alla skriver riktigt läsbart, innebär det som sagt att Bo Sjögren ägnar cirka tio timmar per natt åt arbetet.

– Det finns några spelare som är sämre än andra på att skriva och borde hålla sig till livesändningsbrädena, säger Bo Sjögren.

Han nämner som exempel ryssen och tvåfaldige Rilton-vinnaren GM Sergey Volkov, som han tror att inte kan läsa egna protokoll.

– På ett normaluselt protokoll kan man oftast urskilja om det finns bondedrag eller pjäsdraget, genom att räkna antalet pluppar, men Volkovs protokoll är inte normalusla.

Tidigare var tidsnödsskrivstil ett vedertaget begrepp inom schacket men med digitalklockornas intåg har det bliriv annorlunda. Det blir inte de vansinniga klockduellerna, förklarar Bo Sjögren, men istället har antalet utdragna partier ökat.

Det går en del tid åt att skapa bulletinen och efter cirka 15 år ter sig frågan om hur länge han avser hålla på naturlig.

– Jag kommer att hålla på så länge jag tycker det är kul, säger Bo Sjögren.

Rilton Cups hemsida