maj 072016
 
Eric Thörn. Foto: Lars OA Hedlund.

Eric Thörn. Foto: Lars OA Hedlund.

I Rilton Cup kom han nära men lyckades inte säkra IM-normen men i Hasselbacken har storformen hållit i sig och med en seger mot FM Bo Lindberg i åttonde och näst sista ronden säkrade Eric Thörn IM-normen. Det framgår av arrangörens hemsida. Detta då han i sista ronden får möta en av schackets storheter de senaste 25 åren, Alexei Shirov, och oavsett om han vinner eller förlorar kommer Thörns prestationsrating i turneringen att vara över 2450, vilket räcker till IM-norm. Schack.se ber att få gratulera till prestationen. I partivisaren återfinns partiet som säkrade normen.

Även Dan Cramling svarade för en strålande prestation i åttonde ronden när han spelade remi mot ryske stormästaren Konstantin Landa, 2618. Thörn och Cramling är därmed bäst bland svenskarna och de enda som har någon möjlighet att dela segern i turneringen. De två har tagit 6 poäng och skuggar, tillsammans med 14 andra spelare, den ledande gruppen om hela tio(!) spelare som delar ledningen inför sista ronden.

I den ledande gruppen finns bland andra förhandsfavoriten Dimitry Andreikin och ungraren Zoltan Almasi samt holländska underbarnet Jorden van Foreest som fyllde 17 år dagen då turneringen startade.

I sista ronden möts bland andra Predojevic-Andreikin, Vidit-Almasi, Greenfeld-Smirin, Shirov-Thörn, Maze-Cramling. Notera att sista ronden startar klockan 11.

Turneringens hemsida