Tidskrift för Schack 1955

 
Nummer 1/1955Nummer 2/1955Nummer 3/1955Nummer 4/1955

I det första numret av TfS 1955 rapporterades att Sverige tog silvermedalj i korrschacksolympiaden, efter en jämn kamp med Tjeckoslovakien, som vann, och Tyskland, som kom trea. Gideon Ståhlberg vann jul- och nyårsturneringen i Stockholm och han medverkade också i i en TV-sändning som refererades med rubriken ”Succé för schack i TV”. Enligt artikeln fanns det vid tillfället ungefär 4.000 privatägda TV-mottagare i Sverige.
I Kiruna arrangerades en jubileumsturnering för att fira att Kiruna SS fyllde 40 år. Tio nordiska spelare deltog och landslagsspelaren Zandor Nilsson vann överlägset.
Sverigemästerskapet avgjordes genom spel i tre grupper med nio spelare i varje. De tre gruppsegrarna fick spela SM-final och där vann Gösta Danielsson före Bengt Ekenberg och Bengt Hörberg. SM arrangerades i Södertälje med 369 deltagare.
I Göteborg samlades världseliten när den Interzonala turneringen, som var kvalificerande till det kommande årets kandidatturnering, blev den tredje turneringen av det slaget som arrangerats i Sverige. David Bronstein vann före Paul Keres och Oscar Panno.