maj 102017
 
Nigel Short Foto: Lars OA Hedlund

Nigel Short Foto: Lars OA Hedlund

Efter första ronden i TePe Sigeman Chess Tournament, den återupplivade Sigeman-turneringen, är engelske legendaren Nigel Short i ledning. Tidigare VM-kandidaten Short som har gjort sig känd för innovativt och offensivt spel och utan tvekan är en samtidens mest kända personligheter inom schackvärlden fick i första ronden möte Sverigemästaren Erik Blomqvist. I mittspelet satsade Blomqvist på damflygen medan Short väntade på sin chans och när svensken gav honom chansen att öppna upp g-linjen högg Short direkt och efter det var det ingen tvekan om vart segern skulle hamna. Slutknorren med ett damoffer på g7 var sedan en elegant avslutning av Short, som tillhörde världseliten redan innan Blomqvist (och en stor del av dagens världselit) föddes.

I den första ronden möttes även Baadur Jobava och Nils Grandelius i ett parti där georgiern Jobaava spelade Trompowsky men Grandelius verkade fullt beredd och kunde enkelt utjämna. Det uppstod aldrig några större obalanser i partiet och när de båda spelarna avvecklat till slutspel var remi det logiska resultatet.

Det tredje partiet var mötet mellan Pavel Eljanov och indiskan Dronavalli Harika. Eljanov som återigen har etablerat sig som en av världens bästa spelare rusade ut ur startblocken både i Wijk aan Zee och Shamkir och vann sina två inledande partier valde en annan approach denna gång. Han försökte skapa sig aktivitet på damflygeln men Harika tunga pjäser var bättre koordinerade och hon kunde enkelt vifta bort honom. När damerna avvecklats kunde indiskan sedan låsa ställningen och Eljanov kom ingenvart och remi blev utfallet även i det partiet.

Därmed har Short tagit ledningen efter första ronden och i andra ronden i denna intensiva turnering får han möta Baadur Jobava i vad som lovar att bli ett fantastiskt underhållande parti. Grandelius får ta sig an Harika och Blomqvist möter följaktligen Eljanov. Spelet drar igång klockan 14.

Turneringshemsidan