maj 062019
 

Pentala Harikrishna har nu vunnit två raka. Foto: tepesigemanchess.com.

Indiske stormästaren Pentala Harikrishna har i flera år varit den nya schackstormaktens näst starkast lysande stjärna. Under en kort period var han Indiens högst rankade spelare men oavsett hur stor han blir kommer den gode Harikrishna aldrig att bli större än legendaren Vishwanathan Anand. Inte bara har Vishy varit världsmästare, han har tillhört den yppersta världseliten i cirka tre decennier, blev landets första stormästare och varit det indiska schackundrets självklara galjonsfigur.

Sannolikt kommer ingen indisk spelare någonsin att bli större än Anand men Pentala Harikrishna är dock den självklara tvåan. I TePe Sigeman Chess Tournament är han högst rankad av alla deltagare och efter fyra ronder en av de två ledarna. Efter en lugn start har han vunnit två partier i följd och lär bli svårstoppad i kampen om slutsegern.

I rond fyra blev det underbarnet Nihal Sarin som föll offer för Harikrishnas starka spel i ett parti där Harikrishna lyckades med det omöjliga, att vinna ett slutspel med olikfärgade löpare. Kungen är ju den starkaste pjäsen i ett slutspel och det visade Harikrishna, hans välplacerade kung höll Sarins löpare borta från kungsflygeln och kunde därmed enkelt ro hem segern, som bärgades tack vare ett tjusigt löparoffer.

Dagens andra vinnare blev nästhögst rankade spelaren Gawain Jones som visade ingen pardon mot en till synes formsvag Ivan Saric. Kroaten Saric valde fel väg i ett komplicerat slutspel och fick se sig besegrad.

Dagens andra partier, båda med svensk inblanding, slutade med remi och det innebär att Jones och Harikrishna utökat sin ledning. De båda har tagit 3 poäng på de fyra ronderna och har en betryggande hel poäng ner till de närmast jagande. Bland dem återfinns Tiger Hillarp samt JVM-mästaren Parham Maghsoodloo och tysken Liviu-Dieter Nisipeanu.

Nils Grandelius och Nihal Sarin har tagit 1½ poäng på de fyra ronderna och längst ner i tabellen hittar vi Saric.

Rond fem spelas imorgon klockan 14 och då möts:

Saric – Harikrishna
Sarin – Maghsoodloo
Grandelius – Hillarp Persson
Nisipeanu – Jones

Turneringshemsidan
Livepartier