Nov 292018
 

Ted Gemzell Foto: Lars OA Hedlund

VM-matchen mellan Magnus Carlsen och Fabiano Caruana är över och ingen torde ha missat att det blev världsmästaren Carlsen som försvarade sin titel efter en förkrossande seger i särspelet, 3-0. Schack.se har bett Sveriges schackförbunds ordförande Ted Gemzell att sammanfatta matchen.

Hur skulle du vilja sammanfatta VM-matchen?

Först och främst vill jag å Sveriges Schackförbunds vägnar skicka våra varmaste gratulationer till Magnus, teamet och Norge!

Självklart har jag haft stora förhoppningar och jag har upplevt partierna spännande och välspelade. Imponerad av Fabio som varit väldigt stabil, medan Magnus kanske inte levt upp till mina förväntningar under de ordinarie partierna. I playoff har Magnus verkligen briljerat, vackert mellandrag i det första partiets tornslutspel.

Det har pratats om en tråkig match även om de väl invigda har sett en skönhet och intressant kamp, vad säger du?

Givetvis blir det mer intressant om någon tidigt tagit kommandot i matchen som adderat psykologisk spänning till partierna. Jag håller med om att det varit en intressant kamp, men förstår om man kan uppfatta 12 remier som lite tråkigt.

För andra gången i rad blev det särspel där Magnus visade vilket fenomen han egentligen är och det har pratats om att schacket går mot en utveckling där snabbschack ersätter långpartier, vad tror du om det?

Personligen tycker jag om något snabbare upplägg på partierna än vad som är vanligt idag och då kan man genom snabbschack få fler partier spelade i turenringar och det kan bli mer intressant för publik och sponsorer.

Ser du en match som denna, om än tråkig, som ett bra skyltfönster för schacket i Sverige?

Givetvis är VM-match ett stort skyltfönster för schacket i stort och i Sverige ger det såklart större uppmärksamhet eftersom vi har en Norsk världsmästare. Norge har verkligen lyckats göra schacket publikt och där har vi en del att hämta inspiration från för att få ett större allmänintresse i Sverige än vi har idag.

Allt om VM-matchen 2018