mar 032017
 
Världsmästaren Tan Zhongyi från Kina. Foto: Turneringshemsidan/David Llada.

Världsmästaren Tan Zhongyi från Kina. Foto: Turneringshemsidan/David Llada.

Damernas nya världsmästare i schack kommer från Kina, är 25 år gammal och heter Tan Zhongyi. Det krävdes endast två särspelspartier för kinesiskan av avgöra mot mot GM Anna Muzychuk från Ukraina som inför matchen var något av favorit.

I första partiet hade kinesiskan lite tur som svart där ukrainskan fick en stor fördel men lyckades inte förvandla den till vinst. I det andra partiet gjorde Tan Zhongyi inga misstag i ett mycket komplicerat mittspel och när Muzychuk skulle försöka skapa sig utymme på damflygeln valde hon helt fel väg och Tan Zhongyi kunde snabbt avgöra partiet och matchen till sin fördel.

Det finns inte så mycket information att tillgå på internet om den nya världsmästaren, hon har blivit världsmästare i flick-VM tidigare och i sitt första seniormästerskap blev hon utslagen av en viss Pia Cramling i den andra ronden, det var 2008.

I och med segern blir Tan Zhongyi GM, hon har rating över 2500 men oavsett om hon inte haft det skulle hon fått GM-titeln, det får alla som vinner VM för damer, veteraner och faktiskt juniorer och som inte redan innan tagit GM-titeln.

Tan Zhongyi tar över VM-tronen från sin landsmaninna Hou Yifan som ju slog Anna Muzychuks syster Mariya i VM-matchen ifjol och det står även klart att vinnaren av nästa års VM-match blir kinesiska, då Ju Wenjun, som inför VM i Teheran var favorit, har redan erhållit rätten att utmana den nyblivna världsmästaren. Hur den matchen går får framtiden utvisa men klart är Kina kommer att hålla VM-titeln minst fram till 2019.

Turneringshemsidan