jul 092019
 

IM Rauan Sagit har startat bra. Foto: Lars OA Hedlund.

Tvåfaldige Sverigemästaren GM Tiger Hillarp Persson utökade i fjärde ronden sin ledning i Sverigemästarklassen. Han var en av två spelare som vann sina partier i en rond som dock var händelserik.

Hillarp fick möta fjolårets JSM-vinnare, FM Kaan Kücüksari som haft två mycket tuffa förluster efter långa slutspelskamper. Unge Kücüksari tog en stor risk i öppningen när han blev girig och plockade en bonde vilket gav stormästaren chansen att etablera ett starkt tryck och egentligen fick juniormästaren aldrig chans att reparera skadan. Ett lärorikt parti för alla de som vill lära sig varför man bör låta bli att ta den giftiga b-bonden i engelskt.

Dagens andre vinnare var IM Mikael Wiedenkeller som besegrade GM Axel Smith i ett mycket intressant parti. Smith som styrde de svarta pjäserna valde en mycket aggressiv variant i kungsindiskt. Förberedelser hemifrån konstaterade GM Stellan Brynell i kommentatorsrummet men Smith verkade dock inte förberedd på Wiedenkellers mycket skarpa spel och i ett avgörande skede gick han bort sig. Wiedenkeller kunde enkelt ro segern i hamn och fick till och med sätta matt. Hans andra raka seger och han ser ut att kunna blanda sig i toppstriden.

Även partiet mellan IM Linus Johansson och GM Erik Blomqvist blev en intressant historia. Johansson ådrog sig tidigt vad som verkade vara en svag isolani men denna bonde hamnade dock aldrig i fokus och slutspelet mynnade ut i remi via dragupprepning.

En spelare som inledningsvis verkar mycket stark är IM Rauan Sagit. Han pressade IM Martin Lokander i tornslutspelet men dock höll Lokander emot väl och remin var ett faktum i rondens längsta parti.

Det lämnar partiet mellan veteranerna GM Jonny Hector och GM Pia Cramling. Ett parti som alltid var jämnt och även om Hector försökte skapa obalanser i mittspelet hade Cramling hela tiden koll på saker och ting och remin var rättvis.

Efter fyra ronder har Hillarp en poängs ledning för Wiedenkeller, Sagit och Blomqvist.

Rond fem spelas imorgon klockan 15 och då möts:

Blomqvist – Lokander
Sagit – Wiedenkeller
Cramling – Johansson
Smith – Hillarp
Kücüksari – Hector

Lottning och resultat
Livepartier
Bilder av Lars OA Hedlund
Allt om SM i Eskilstuna 2019