jul 072017
 
Foto: Lars OA Hedlund

Foto: Lars OA Hedlund

Den första ronden i Sverigemästarklassen är nu färdigspelad och två spelare delar ledningen sedan de vunnit sina partier. Dessa är GM Emanuel Berg som vann över regerande JSM-mästaren FM Martin Jogstad och GM Jonny Hector som vann en kampseger mot regerande Sverigemästaren GM Erik Blomqvist. Ingen vidare start för de regerande mästarna med andra ord.

Debutanten Martin Jogstad fick redan i första partiet möta en av turneringens starkaste spelare och Emanuel Berg var på spelhumör. Han valde att undvika de ortodoxa vägarna i Sicilianskt och Jogstad befann sig med största sannolikhet på för honom, och de flesta andra, outforskade vatten. Han fick tidigt en svår ställning och stormästaren visade ingen pardon och spelade helt enkelt ut sin unga motståndare. En rättvis seger och bra inledning på turneringen för Berg.

Det fick även Jonny Hector, även om vinsten satt långt inne. Partiet mot Erik Blomqvist bytte ägare ett par gånger och Hector som ju är en aggressiv spelare valde att gå ut hårt och fick ett övertag men Blomqvist kämpade sig tillbaka och utjämnade, även här var det Sicilianskt som gällde. Den regerande mästaren tog sedan över och hade en mycket  farlig bonde på a-linjen, en bonde som mycket väl hade kunnat bli avgörande. Han valde dock att ge bort denna bonde och försöka skapa sig utrymme i centrum. Därmed kunde Hector utjämna och det såg ut att gå mot remi när Blomqvist gjorde en grov miss i tornslutspelet och då var Hector skoningslös och avgjorde snabbt.

Ifjol hamnade GM Nils Grandelius på andra plats i Sverigemästarklassen och IM Jonathan Westerberg kom trea. De möttes redan i första ronden i Stockholm och det blev ett livligt parti där ingen av spelarna kunde dock skapa sig något avgörande initiativ. Till slut avvecklades damerna och slutspelet var alltid balanserat och ingen av spelarna hade någon större svaghet även om Grandelius hade en dubbelbonde som Westerberg eventuellt hade kunnat jobba med men det är dock högst oklart om det slitet skulle gett någon frukt. Remi var ett rättvist resultat.

En annan debutant i Sverigemästarklassammanhang är IM Rauan Sagit som i sitt första parti fick möta den ende av de deltagande stormästarna som ännu inte har vunnit SM. Axel Smith spelade en lugn variant i Sicilianskt som påminde något om sluten variant men fick inte någon större utväxling, även om han till synes hade en fördelaktig ställning. Alla lätta pjäser avvecklades och ställningen var trång och de två tog beslutet att ta remi via dragupprepning.

Slutligen fick GM Hans Tikkanen ta sig an GM Tiger Hillarp Persson i ett parti som blev en spännande historia. Det blev en mycket sluten ställning där Tikkanen kunde öppna en linje och enligt konstens regler skapa ett tryck där. Hillarp försvarade sig dock skickligt och även kunde skapa tryck på andra flygeln. Till slut valde Tikkanen att offra sin löpare för att öppna upp ytor på damflygeln men den varianten ledde till forcerade remischackar och remi blev utfallet även där.

Efter första ronden är det som sagt Jonny Hector och Emanuel Berg som tagit ledningen och i den andra ronden som spelas imorgon klockan 15 möts följande:

IM Rauan Sagit-IM Jonathan Westerberg
GM Axel Smith-GM Emanuel Berg
GM Tiger Hillarp Persson-GM Nils Grandelius
FM Martin Jogstad-GM Jonny Hector
GM Erik Blomqvist-GM Hans Tikkanen

Resultat och ställning
Bilder av Lars OA Hedlund