jul 142019
 

GM Tiger Hillarp Persson gå direkt till final vid tremanna särspel. Foto: Lars OA Hedlund.

Det är stor chans att kampen om SM-titeln 2019 behöver avgöras i särspel och då kan det vara av intresse att veta hur särspelet går till.

Två särspelsscenarion är möjliga givet läget i tabellen, att det blir två spelare som gör upp om titeln eller att det blir tre spelare.

Scenario 1:

Ifall två spelare gör upp så spelar man först en match om två snabbschackspartier med betänketiden 10 min + 5 sek, alltså 10 minuter för hela partiet och 5 sekunders tillägg per drag. Om inte det räcker för att utse en vinnare så spelas två blixtpartier med betänketiden 3 min + 2 sek. Räcker inte det så spelas ett Armageddon-parti där vitspelaren får  6 minuter och svart får 5 minuter men då räcker det med remi för svart.

Scenario 2:

Ifall tre spelare blir jämna i toppen av tabellen så går den som har bäst särskiljnings direkt till final i särspelet. De två andra spelar om rätten att spela finalen enligt den form som presenterats ovan, alltså först två partier snabbschack, därefter (om det krävs) två blixtpartier och slutligen ett parti Armageddon.

Den som vinner den matchen kommer sedan att spela final enligt samma tidsformat som nämnt ovan.

Då inbördes möten är den första särskiljningen är det redan nu klart att GM Tiger Hillarp går direkt till final.

Allt om SM i Eskilstuna