jul 122019
 

GM Erik Blomqvist fick gyllene tillfälle att komma ikapp GM Tiger Hillarp men missade det. Foto: Lars OA Hedlund.

Den som hade hoppats på att i den sjunde ronden få en klarare bild av hur toppstriden i Sverigemästarklassen kommer att sluta får ge sig till tåls, fast vem skulle å andra sidan vilja veta det nu. Spänningen är stor och då sjunde ronden var lite av de förlorade tillfällenas rond så tajtades toppen ytterligare lite till.

IM Rauan Sagit, den spelare som kanske har överraskat mest i årets Sverigemästarklass studsade tillbaka efter den tuffa förlusten mot GM Tiger Hillarp i förra ronden. Det var dock på håret i ett oerhört intensivt parti mot GM Jonny Hector.

Sagit var den som inledde bäst och fick ett stort övertag då Hectors pjäser var tafatt placerade medan Sagit hade aktivitet. Han lyckades dock inte förvalta sin fördel och sakta men säkert jobbade sig Hector tillbaka in i partiet. Stormästaren fick övertaget och stod på vinst men gick bort sig och i en remiaktig ställning blundrade han sedan grovt varpå Sagit kunde ro hem segern.

En annan stormästare som inte fick full utdelning på sin position var GM Erik Blomqvist som mötte unge FM Kaan Kücüksari. Junioren som haft en tuff turnering hittills såg ut att gå mot ännu en förlust men bjöd upp till dans, som han gjort så ofta tidigare i turneringen och denna gång gick det hem. Eller i alla fall delvis; remi blev utfallet av partiet och just vid den tidpunkten såg Tiger Hillarp ut att kunna rycka i toppen då hans ställning mot IM Michael Wiedenkeller så minst sagt fördelaktig ut.

Wiedenkeller kunde dock klamra sig fast och rädda partiet vilket innebär att Hillarp alltjämt har en halv poängs försprång på Blomqvist och Sagit som tog sig upp på en delad andra plats.

På fjärdeplats kommer sedan GM Axel Smith som spelade remi mot IM Linus Johansson och en halv poäng bakom honom återfinns GM Pia Cramling, remi mot Martin Lokander, och IM Michael Wiedenkeller.

Rond åtta spelas imorgon klockan 15 och då möts:

Martin Lokander – Tiger Hillarp
Pia Cramling – Kaan Kücüksari
Jonny Hector – Michael Wiedenkeller
Erik Blomqvist – Axel Smith
Linus Johansson – Rauan Sagit

Resultat och ställning
Livepartier
Bilder av Lars OA Hedlund
Allt om SM i Eskilstuna