Nov 022019
 

Alexei Shirov kommer att möta Jonathan Westerberg i sista ronden i Lag-EM. Foto: Lars OA Hedlund.

Nordmakedonien blev ingen större utmaning för svenskarna. Trots en olycklig miss av Erik Blomqvist stod Pontus Carlsson och Tiger Hillarp för två fina vitvinster med hjälp av draget Txg6 och säkrade herrarnas seger med 2½-1½. För damlaget förde förstås Pia Cramling vägen med vinst på bord 1 och Anna hakade på genom att vinna ett säkert och stabilt parti. Borislava Borisova hade mycket väl kunnat spela vidare i en mycket bra ställning, men remi var ett bra resultet för laget och Siv Bengtsson lyckades vända ett svårt slutspel till vinst på bord 3.

Med de resultaten har de svenska lagen skapat sig ett utmärkt utgångsläge inför morgondagen, där de med ett bra resultat har goda chanser att få en framskjuten placering. Speciellt damlaget har goda chanser då de fortsatt möter ett lägre rankat lag i form av Schweiz.

Herrlaget har vid vinst chanser för en topp 10 placering, men motståndet imorgon är inte det enklaste. Vi möter nämligen Spanien som mönstrar ett mycket starkt lag med bl.a. Sverigebekantingen Alexei Shirov på bord 3. Övriga stjärnor i laget är David Anton Guijarro, Francesco Vallejo Pons samt Manuel Perez Candelario. Spanien har än så länge blandade resultat bakom sig med bl.a. 2-2 mot världslaget Polen men även 2-2 mot just Nordmakedonien.

I toppen har ryskarna tappat greppet en aning, men det är långt ifrån klart. Herrlaget spelade 2-2 mot England vilket lät Ukraina gå upp i delad ledning med hjälp av 3-1 mot Tyskland. Ukraina har sannolikt bättre särskiljning och möter imorgon Kroatien vilket på pappret är en enklare motståndare än Rysslands Polen. I damklassen leder Ryssland alltjämt, men Georgien är endast en matchpoäng efter. Rysslands damer möter Turkiet vilket är en match där de är stora favoriter, men Georgien möter överraskande nog Georgien 2!

Vad som är klart är att Pia Cramling stått för en makalös prestation med 7,5 poäng på 8 partier. Det är därmed klart att hon blir den spelare som tagit flest poäng i hela Lag-EM, och hennes prestationsrating är för närvarande över 2700.

LOTTNING & RESULTAT: [Öppna klassen] [Damklassen]