mar 142019
 

Vladislav Artemiev tillhör nu världseliten på allvar. Foto: David Llada

Sverige hamnade på en 9:e plats i Lag-VM efter en avslutande förlust mot England med 3½-½. Engelsmännen var extra motiverade då de med en vinst lyckades knipa en imponerande silvermedalj, deras bästa resultat i Lag-VM någonsin.

Linus Johansson har testat ett par nya vitöppningar under Lag-VM, vilket kan ha visat sig vara kostsamt. Mot Gawain Jones spelade han ett tidigt Da4+ mot Grünfeld, men när man snart lämnade upptrampade stigar hamnade Linus tokigt i ett slutspel. Linus försvarade sig dock väl och lyckades styra mot ett olikfärgat löparslutspel. Det bör ha varit remi, men när svart fick möjligheten att slå på g3 är slutspelet förmodligen förlorat då svart får möjligheten att få en fribonde på kungsflygeln. Axel Smith hamnade tidigt fel mot David Howell, som spelade ett strategiskt fint parti i Engelskt. Howell tog mycket terräng över hela brädet, och fick till slut in g4-g5 för att luckra upp Axels kungsflygel med matt kort därefter.

Nils Grandelius fick möta den legendariske Michael Adams, och offrade en bonde i mittspelet. Adams offrade tillbaka bonden, men fick till en försvagning runt Nils kung. I kombination med det började Adams c-bonde att gå, vilket blev för mycket att försvara sig mot. Avslutningsvis spelade Erik Blomqvist Te1-varianten mot Berlinvarianten, som är ett väldigt säkert sätt att spela på. Erik försökte länga pressa ut något, men Luke McShane hade inga problem med att hålla emot. En stabil remi, som skrev slutresultatet till 3½-½.

England tog därmed silvermedaljen bakom Ryssland, och bronset gick till Kina som ryckte upp sig efter inledningen. Indien, som varit obesegrade fram tills idag, var nära att till och med slå Ryssland. Partierna gick dock inte deras väg och det var istället Ryssland som vann även den matchen. I Dam-VM vann Kina samtliga sina matcher, och tog guldet framför Ryssland samt bronsmedaljörerna Georgien.

Resultat finner ni här