aug 132019
 

FM Jung Min Seo. Foto: Lars OA Hedlund.

ALLA LIVEPARTIER: [Live på Manhems sida]
RESULTAT: [GM] [IM] [ELO 1] [ELO 2] MER INFO: [Manhems schackvecka]

Junioren FM Jung Min Seo har haft en strålande schacksommar med segern i Mästerklassen-Elit som en självklar höjdpunkt. Nu har han bud på en ny sådan då han efter fyra ronder är i ensam ledning i GM-turneringen i Manhems schackvecka.

Seo vann en komfortabel seger över IM Björn Ahlander i fjärde ronden samtidigt som IM Petro Golubka från Ukraina, som inför ronden delade ledningen med Seo, gjorde bort sig rejält mot Sverigemästaren GM Erik Blomqvist. Därmed tog Seo ledningen i turneringen men han har dock ett par formstarka stormästare som flåsar honom i nacken, nämligen Blomqvist och norrmannen GM Frode Urkedal som ju blev nordisk mästare i somras. Urkedal har kommit tillbaka med besked efter förlusten i rond två mot IM Michael Wiedenkeller och i rond fyra visade han vinnaren av fjolårets upplaga av Manhems IM-turnering, ukrainaren FM Ihor Vypkhaniuk, var skåpet ska stå.

Även Wiedenkeller visar bra form och vann över danske IM Martin Haubro och slutligen vann GM Jonny Hector över klubbkamraten IM Philip Lindgren som likt Haubro har haft en bedrövlig turnering så här långt.

Efter fyra ronder har Seo tagit 3½ poäng och har en halva ner till Blomqvist och Urkedal som i sin tur har en halv poäng ner till Golubka, Wiedenkeller och Hector.

Två svenskar i topp med andra ord men i IM-turneringen håller svenskarna en aningen lägre profil och i den fjärde ronden kom endast en halv svensk poäng i hus. Det var IM Axel Ornstein som blev den förste att knipa en halva från FM Konstantin Borsuk.

Därmed kunde IM Jens Ove Fries-Nielsen ta sig ikapp Borsuk i toppen när han slog FM Kaan Kücüksari. De båda har likt Seo i GM-turneringen tagit 3½ poäng och har en halv poängs försprång på FM Mikkel Manosri Jacobsen som slog IM Nils-Gustaf Renman.

På fjärde plats kommer sedan, något oväntat, WIM Bich Ngoc Pham som har inlett turneringen på ett bra sätt och tog sin andra raka fullpoängare, denna gång mot FM Erik Malmstig.

Bäste svensk återfinns på femte plats, det är FM Tom Rydström som förlorade mot Alistair Hill. Rydström har tagit 2 poäng på de fyra ronderna.

Rond fem spelas imorgon klockan 14.