mar 222017
 

TEAM Sweden 2017I Norge finns det en mängd talanger som stormar fram i kölvattnet av Magnus Carlsen. Den kanske viktigaste orsaken till detta är det norska schackgymnasiet NTG som drivs av eldsjälen Simen Agdestein sedan arton år tillbaka. NTG har blivit ett nav i norskt schack. Inte minst eftersom Agdestein har breddat sin verksamhet till att anordna turneringar och läger på skolan, samt då flera av hans elever också bedriver skolschackverksamhet i Osloregionen.
Sveriges Schackförbund har ett avtal med Norges schackförbund där Norge tar del av Sveriges framgångsrika skolschackverksamhet och Sverige tar del av Norges talangprojekt. För Sveriges Schackförbunds nya satsning TEAM Sweden 2017, för talanger födda 2001 och yngre, var det därför naturligt med en upptakt i form av ett träningsläger på NTG. Detta skedde helgen 17-20 mars. Här följer riksinstruktör Jesper Halls rapport från resan:

Alla de tolv deltagarna i TEAM Sweden 2017 deltog på resan till Norge. Undertecknad assisterades av Claes Jönsson, rutinerad schackledare från Skåne, så sammanlagt var vi 14 personer som drog västerut för att inspireras. Ciceron på plats för den svenska truppen var Simen Agdestein, legendarisk schackspelare, schacktränare och grundare av NTG.
Lördagen inleddes med en snabbschacksturnering, där bland annat GM Jon Ludvig Hammer, GM Simen Agdestein och IM Lars Oskar Hauge deltog. Flera av våra spelare fick chansen att möta topptrion i A-gruppen, men ingen kunde slå sig in bland topp tre.
Parallellt spelades det ytterligare fem turneringar både för barn och vuxna. Dessa turneringar är en del av NTG:s egen Grand Prix med deltävlingar varje månad, och det kryllade verkligen av barn och vuxna schackspelare.
Efter turneringen blev det sightseeing med Simen Agdestein där vi började med det klassiska idrottscentrat Holmenkollen och fortsatte till Oslos främsta attraktioner som slottet, Karl Johan, rådhuset och nya operan.
Under söndagen var det dags för intensiv schackträning med Simen Agdestein och undertecknad på NTG. Under måndagsförmiddagen fick TEAM Sweden 2017 avslutningsvis följa en förmiddag på NTG tillsammans med de norska eleverna, där bland annat stormästaren Aryan Tari, 2600 i ELO, deltog.
Det fanns flera orsaker till resan. Först och främst för att svetsa samman TEAM Sweden 2017, men också för att få en inblick i det norska schackundret. Dessutom var tanken att deltagarna i TEAM Sweden 2017 ska överväga att börja vid NTG, nu när Sverige inte själva har ett schackgymnasium. Ytterligare en orsak var att få inspiration av Simen Agdestein.
Agdesteins bärande idé är att det viktigaste för schackutveckling är att skapa en schackmiljö som är kreativ, inspirerande och där det hela tiden ska hända saker som turneringar, läger och gemensamma utlandsresor. Själva träningen är sekundär, om man spetsar till det. Den måste ändå talangerna sköta själva till stor del om de verkligen vill bli bra. Ledorden är därför att schackträningen alltid ska vara kul och inspirerande, tävlingsmoment ska hela tiden finnas med, och så är det analys av ungdomarnas egna partier som ska stå i fokus. Med tanke på den frenesi som deltagarna i TEAM Sweden visade för Agdesteins avslutande Problemschack-tävling kan man konstatera att hans idéer även verkar fungera på svenskar.
Resan var lyckad ur alla synvinklar och det finns nu flera idéer på fördjupat samarbete. Först och främst kommer vi med största sannolikhet att se svenskar på NTG till hösten, men också landskamper, träningsläger och andra utbyten kan med stor sannolikhet se dagens ljus framöver.
Och till sist ska sägas att både Simen och jag var imponerade av den talang som finns i TEAM Sweden 2017. Sverige är redo att ge norrmännen en match.