sep 082019
 

WFM Susanna Berg Laachiri. Foto: Lars OA Hedlund.

Tisdagen 10 september inleds World Cup i ryska Khanty-Mansyisk. Denna gång med svenskt deltagande genom GM Nils Grandelius som vi givetvis hoppas ska ta sig långt i turneringen. Inför World Cup har schack.se bett ett antal svenska schackprofiler att svara på tre frågor. Samtliga har fått samma frågor och nu är det dags för WFM Susanna Berg Laachiri, Stockholms SS.

Hur kommer det att gå för Nils Grandelius i World Cup?
Naturligtvis en väldigt svår fråga att svara på men personligen tror jag att det kommer att bli en framgång. Nils  blir bara bättre och bättre,  och känns som han är mentalt mogen för denna tävling.

Hur viktigt är det för svenskt schack att ha en spelare som kan utmana världseliten?
Det är naturligtvis väldigt viktigt och just nu har vi två spelare då vi även har Pia Cramling på damsidan.  Det lockar både spelare och sponsorer.  Det har t.ex varit artiklar i pressen om både Nils och Pia , vilka flera av mina vänner som inte är schackspelare har läst. Detta hjälper till att marknadsföra schacket och visa dess fina värde. Som spelare behöver vi också ha dessa förebilder och de fyller en viktig funktion.

Extra roligt också att schack.se sänder tävlingen under ledning av Deniz Arman.  Det är bara att tacka och ta emot och jag är övertygad om att de flesta av oss schackspelare kommer att sitta som klistrade för att följa denna tävling och heja på Nils.

Vill du skicka honom en hälsning?
Har inte mer att säga än  ett varmt lycka till och även – om man får använda ett slitet uttryck- som passar i schacksammanhang:
Må  lyckan stå den djärve bi!