Nov 232018
 

Sesses analys av slutställningen i VM-parti 10. Skaparen själv, Steinar H Gunderson, syns i lilla bilden till höger.

Steinar H Gunderson har blivit den lite oväntade stjärnan i VM-matchen i schack mellan Magnus Carlsen och Fabiano Caruana.

Han ligger bakom Sesse som förser bland annat TV-teamet på VG med schackanalyser live. Det var på Sesses hemsida man fann den galna vinstvarianten i parti 6.

– Just när det skedde satt jag med delar av Team Carlsen i London. Det var väldigt nervöst då, säger Steinar H Gunderson i en intervju med schack.se.

Hur fick du idén till Sesse?

Steinar H Gunderson svarar:

– Det är egentligen inte så mycket till idé. Jag började följa Magnus partier i den berömda turneringen i Reykjavik (red anm. när en ung Carlsen spelade remi mot Kasparov för 14 år sedan),

– På den tiden följde jag partierna på FICS, men det var svårt för mig att som lågrankad schackspelare förstå vad som hände på brädet. Så jag lade till ett tilläggsprogram som spottade ut schackvarianter medan jag tittade på partierna på FICS.  De schackvarianterna lade jag ut på en webbsida. Först bara text, sedan växte projketet alltmer, och nu finns också ett bräde på hemsidan.

I den här byggnaden i Trondheim gömmer sig Sesse. Foto: Google Maps.

Hur funkar Sesse?

– Den hämtar drag från en live-PGN på webben, ger positionen till schackdatorprogrammet Stockfish som är installerat på två datorer, och lägger sedan ut dragen löpande på webbplatsen. Det är inte någon magi i det här alltså. Och inget nytt schackdatorprogram, utan det är Stockfish som är grunden.

Var finns själva Sesse? Hemma hos dig?

– Det är två maskiner – de heter ”Pannkakan” och ”Redskapet”. Den sistnämnda datorn ägs av min kompis. Bägge maskinerna står på ”Studentersamfundet” i Trondheim, på ett datorrack där. Ingen av dem är supermaskiner, även om folk här under VM har kallat det. En superdatamaskin består ju av ett par tusen datorer som är ihopkopplade i ett snabbt nätverk. Det finns just en sån superdatamaskin i Trondheim, men den analyserar inte schack, den tar fram väderprognoser.

Hur skulle Sesse klara sig mot Alpha Zero?

– I matchen mellan Stockfish och Alpha Zero kördes Stockfish på snabbare hårdvara än det jag har i ”Pannkakan”. Alpha Zero vann ändå – så Alpha Zero skulle vinna mot mina maskiner ganska enkelt.

När Sesse fann en matt i 36 drag i parti 6 mellan  Caruana-Carlsen. Hur var din känsla då?

– Just i det ögonblicket satt jag faktiskt i London med delar av Team Carlsen. Jag hade sett att en av mina två maskiner inte gillade 67. Kg6 som Magnus Carlsen gjorde. Då blev jag lite bekymrad.

– Och snart nog fann huvudanalysen att det var matt i 36 drag, och att det i praktisk schack egentligen var över på 7-8 drag om Caruana skulle finna dem.

– Det var några nervösa minuter för mig, men Team Carlsen som består av flera starka spelare sa till mig att det var osannolikt att Caruana skulle kunna finna den snillrika vinstvägen som Sesse hittat. Det var stor lättnad bland oss alla när Caruana avvek från den svårfunna vinstvägen.

Här har Fabiano Caruana som svart ”enkel” matt i 36 drag i sjätte VM-partiet, avslöjar Sesse.

Varför heter den Sesse?

– Varken sidan eller maskinen heter Sesse. Det är helt enkelt mitt smeknamn. Då min lillasyster var runt ett år gammal klarade hon inte att säga Steinar, så det blev ”Sesse” i stället.

– Jag tog med mig det namnet som mitt användarnamn på Internet, och någonstans på vägen tyckte människor att de kunde kalla min hemsida och mina datorer som körde Stockfish för just Sesse.

Hur ser framtiden ut för Sesse?

– Vem vet! Jag har inga konkreta planer just nu. Jag kommer i alla fall att fortsätta följa Carlsens partier med analyser. Något som jag alltid gjort.

IM Martin Lokander kommenterar VM-partierna
Allt om VM-matchen 2018