mar 262018
 

Fabiano Caruana och Shakriyar Mamedyarov visade tydligt att de har all avsikt att kämpa ända in i kaklet om chansen att få utmana världsmästaren Magnus Carlsen. De både förlorade ju sina partier i den tolfte ronden av kandidatturneringen i Berlin och studsade tillbaka med besked i den 13:e. Caruana fick möta Levon Aronian som har varit väldigt blek i Berlin och hamnade direkt i trångmål. Aronian försökte skapa komplikationer i mittspelet men det misslyckades kapitalt, liksom det mesta han har försökt i turneringen, och Caruana fick chansen att glänsa, en chans han så klart tog och avgjorde.

Samtidigt spelade Sergey Karjakin, som ju hade tagit ledningen i turneringen i tolfte ronden, remi Wesley So och då tog även Mamedyarov chansen att ta sig förbi Karjakin i tabellen. Mamedyarov mötte Alexander Grischuk som i en till synes jämn slutspelsställning gjorde ett avgörande misstag.

Med en rond kvar att spela är Caruana åter i ledningen. Han har 8 poäng, en halva före Mamedyarov och Karjakin som i sin tur har en halva ner till Ding Liren som dock sannolikt är avhängd. För att vara säker på att vinna turneringen behöver Caruna vinna i sista ronden då han möter Grischuk samtidigt som Karjakin möter Ding Liren och Mamedyarov möter Vladimir Kramnik.

Den spännande upplösningen inleds klockan 15 imorgon.

Chess24