apr 282019
 

FM Jung Min Seo spelade remi mot GM Kiril Stupak. Foto: Lars OA Hedlund.

Det är i stort sett oförändrat i toppen av Stockholm Chess Challenge nu när fem ronder av nio är färdigspelade. Vitryssarna GM Kiril Stupak och GM Nikita Maiorov besitter de två topplatserna men dock har Maiorov nu tagit sig ikapp landsmannen Stupak poängmässigt sedan han besegrat FM Hampus Sörensen i rond fem.

De två vitryssarna spelade en kort remi i sitt inbördes möte i fjärde ronden samtidigt som FM Jung Min Seo pressade GM Erik Blomqvist men kunde inte forcera fram en vinst. Remi blev det dock och i femte ronden gjorde Seo sedan remi mot Stupak vilket innebär aatt han nu har mött startfältets samtliga tre stormästare och har tre starka remier mot dessa.

Den enda placeringsändringen i toppkvartetten är att Seo har tagit sig förbi Blomqvist men de båda har alltjämt lika många poäng, 3½ av fem möjliga, och en halv poäng upp till vitryssarna.

Lika många poäng som Seo och Blomqvist har sedan FM Martin Jogstad som i femte ronden besegrade Jagadeesh Siddharth från Singapore.

Siddharth tillhör en grupp unga spelare som satt en stark prägel på turneringen. Förutom honom är det indierna Shri B Savitha och CM Dev Shah samt Edvin Trost och Aksel Kvaløy. De fyra förstnämnda är 12 år gamla medan norrmannen Kvaløy är endast 11 år.

Rond sex spelas imorgon klockan 17 och då möts bl.a. Maiorov-Blomqvist, Stupak-Kücüksari och Jogstad-Seo.

Turneringshemsidan
Bilder av Lars OA Hedlund
Livepartier