maj 032019
 

Nils Grandelius och Tiger Hillarp Persson är Sveriges hopp i årets TePe Sigeman som börjar på fredagen. Foto: Lars OA Hedlund

[LIVE] 14.00: TePe Sigeman, rond 1 (kommentatorer: GM Stellan Brynell och GM Yasser Seirawan)

I dag drar Sveriges kanske mest anrika inbjudningsturnering igång i Malmö när 25:e upplagan av TePe Sigeman & Co. Chess Tournament inleds på Malmö Live i Malmö. Två av Sveriges starkaste spelare möter sex välkända och starka världsspelare i en turnering om sju ronder.

Svenskarna är Sverigeettan GM Nils Grandelius och GM Tiger Hillarp Persson som båda finns bland de tidigare vinnarna av Sigeman-turnerinen som den alltjämt heter i folkmun. Hillarp vann 2008 och Grandelius har vunnit de två senaste upplagorna, först delade han segern med Baadur Jobava år 2017 och ifjol var det indiske förhandsfavoriten Vidit Gujrathi som delade segern med Sverigeettan.

Även i år är favoritskapet indiskt, denna gång genom stjärnan Pentala Harikrishna som är Vishy Anands främste utmanare om epitetet Indiens bäste schackspelare. Han får sällskap av sin landsman, stjärnskottet Nihal Sarin som sina 14 år till trots sedan länge etablerat sig som ett namn i schackvärlden och i TePe Sigeman mycket väl kan ta sina första steg norr om 2600.

De övriga utländska spelarna är inte heller några duvungar, eller vad sägs om Kroatiens starkaste spelare, Ivan Saric som varit uppe och nosat på 2700 (hans flytande rating är i skrivande stund 2699,6) och faktiskt är en av få spelare som besegrat Magnus Carlsen sedan han blev världsmästare (det var i OS i Tromsö 2014). Även Gawain M Jones, som nyligen tog sig över 2700, finns i startfältet. Han har inte enkom tagit över tronen som Englands högst rankade spelare från Mickey Adams, han är även en mycket sympatisk herre och en god vän till Nils Grandelius.

Lägg därtill rumänskfödde tysken Liviu-Dieter Nisipeanu som 2005 vann individuella-EM och år 1999 spelade semifinal i VM. Han är välkänd för sin oerhört offensiva spelstil, som säkerligen har kostat honom en och annan poäng men också gjort honom populär bland både turneringsarrangörer och schackpubliken.

Sist men inte minst, dock nästyngst, är iraniern Parham Maghsoodloo som i höstas blev stjärna över en natt när han vann en överlägsen seger i Junior-VM. 18-årige Maghsoodloo är den hittills skarpast lysande stjärnan i det iranska schackundret och kommer sannolikt att kunna utmana världseliten inom några år.

Det är med andra ord en oerhört intressant uppställning spelare som deltar i årets upplaga av TePe Sigeman och vi har en spännande turnering att se framemot. Schack.se kommer givetvis att rapportera dagligen från turneringen.

Första ronden spelas idag klockan 14 och då möts:

Harikrishna – Hillarp Persson
Maghsoodloo – Jones
Grandelius – Nisipeanu
Sarin – Saric