aug 092019
 

Ledaren Stellan Brynell till vänster har samlats utanför spellokalen tillsammans med de många föräldrarna som är på plats i Bratislava under ungdoms-EM. Foto: Jesper Hall

Milton Pantzar. Foto: Lars OA Hedlund

[LIVE] 15.15: Ungdoms-EM.
LÄS MER: [Svenskarnas resultat dag för dag] [Sveriges trupp]

Med två ronder kvar i ungdoms-EM ligger Milton Pantzar bäst till av svenskarna. Han ligger sjua i 18-årsklassen, en halv poäng från medalj.

Schack.se har pratat med ledaren Stellan Brynell inför slutspurten i ungdoms-EM. Klarar de unga spelarna pressen när allt ska avgöras? Hur gör Stellan och Tiger Hillarp Persson med förberedelserna? Och vågar vi hoppas på en riktig svensk topplacering?

Först då, hur många ungdomsmästerskap har du åkt på?
Stellan Brynell svarar:

– Första tävlingen var ett junior VM i Rumänien med Jonas Barkhagen och Victoria Johansson. Jag tror det var 1991. Gissar att det blivit ett fyrtiotal tävlingar sedan dess.

Tiger Hillarp Persson är också på plats i Bratislava. Hur viktigt har det varit med två ledare i detta EM?
– Det var nödvändigt. Med 19 spelare behövs det egentligen ett par ledare till!

Stellan Brynell. Foto: Lars OA Hedlund

Vilka rutiner har du och Tiger fått med samarbetet?
– Vi har delat upp spelarna mellan oss. Jag tar de lite yngre och Tiger tar de i de äldre grupperna i stort sett. På förmiddagen förbereder vi och efter ronden går vi igenom partierna. Jag åker med till spellokalen medan Tiger väntar på hotellet under ronden.

Så här i slutet på en turnering, hur blir ledarens roll i truppen? En del är kanske besvikna eller nervösa.
– Det är ju många föräldrar med också och de tar ju hand om sina barn. Övriga får man uppmuntra så gott det går. De är ju rätt rutinerade så de klarar oftast pressen bra.

Om man jämför Sveriges stab med andra länders, även stornationer, hur ser det ut i ungdoms-EM?
– Det är nog väldigt varierande mellan länderna. Numera kan man ju också förbereda spelare över nätet så tränarna behöver inte alltid vara på plats. De flesta länder har med några titelspelare men som sagt några arbetar nog hemifrån också.

Till sist, vad tror du vi kan förvänta oss av svenska spelarna här i sluttampen. Är orken kvar och nerverna i styr?
– Jag tycker det ser bra ut i flera klasser. Det blir tuffa slutronder men några topp 10 placeringar hoppas jag på. Stämmer allt kan det kanske till och med bli en medalj!