Nov 212018
 

Mums! En panna fylld med schackpjäser på Bistro Stella. Schack.se har intervjuat gastrokrogens delägare Jonatan Tops (lilla bilden) inför deras schackevent. Foto: Bistro Stella

Nils Grandelius, Hans Tikkanen och Tiger Hillarp Persson. De är tre av många godbitar på spelarlistan inför Bistro Stella Limhamn chess event den 1 december.

Vi har intervjuat Bistro Stellas delägare Jonatan Tops varför gastrokrogen valde att ha en schackturnering hos sig – och så ger han tips till schackklubbar som vill göra liknande event i andra städer.

Varför passar schack så bra på er gastrokrog?
Jonatan Tops svarar:

– Rent logistiskt passar det fint med turneringen i festvåningen och livekommentering, mat och dryck i matsalarna. Annars har vi flera schackintresserade stammisar, och så jag själv då som tycker det här är fruktansvärt kul. Sedan kör vi Czech Mate Pilsner från Uppsala Brygghus i kranarna för att förstärka schackkopplingen. Funderar på att laga quenell Brynell eller kanske Chicken Tikkanen Masala också.

Nils Grandelius och Bistro Stellas lokaler. Foto: Bistro Stella och Fiona Steil Antoni

Du är själv schackspelare. I en klubb och vilken rating har du?

– Jag har precis återupptagit min schackkarriär, i Nils Grandelius moderklubb Bara Bönder, och har 0 i ranking. När jag spelade sist för något decennium sedan hade jag runt 1900.

Hur länge har ni planerat för turneringen?

– Tävlingsledaren Bengt Kvisth har planerat för detta länge. Jag involverade mig i september och sedan har det gått undan.

Hur gör ni reklam för turneringen på er krog?

– Vi gör begränsat med reklam men har skickat ut inbjudningar till närbelägna schackklubbar. Sedan har vi fått en del uppmärksamhet från pressen och litar i övrigt på word-of-mouth.

Kan detta upprepas i andra städer?

– Säkerligen, har man kontakter och energi att skrapa ihop sponsorer till prispengar så går det nog var som helst. Vi här nere i Malmö har ju dock förmånen att ha ett stort antal av de mest intressanta namnen boende i regionen vilket underlättat för oss.

Vad ska schackklubbarna i Sverige tänka i för nya banor för att lyfta fram schack i andra miljöer än vanliga spellokaler?

– Alla som vill främja spelet ska ta chansen att efter förmåga ställa upp med sponsorskap när initiativ tas, som i vårt fall. Och så se till att mangrant besöka evenemang när de väl hålls, det är bästa uppmuntran en arrangör kan få.

Kommer svenske mästaren Hans Tikkanen få en maträtt uppkallad efter sig?

Ni har ett starkt startfält. Var det målet från start?

– Ja. Det var egentligen när Nils Grandelius tackade ja som det hela startade på allvar. Allt som ska göras ska göras riktigt.

Vem av spelarna ser du mest fram emot att få träffa?

– Svår fråga, men det ska bli kul att se hur deras personlighet stämmer med deras spelstil. Kommer Tiger att ställa till med oreda på restaurangen bara för sakens skull, kommer Jonny Hector dyka upp i hawaiiskjorta och sorglöst lägga kortet i baren? Och om Nils nu har varit sekundant till världsmästaren ser jag fram emot att få lite inside om VM-matchen.

Det har gjorts några tappra försök, men vad tror du behövs för att kunna driva en äkta schackkrog med både mat och schackspel?

– I Malmö åtminstone tror jag inte riktigt att schacket kan driva gäster till restaurangen, så krogens gastronomiska verksamhet måste stå i första rummet. Med det sagt hoppas vi att fler och fler schackintresserade hittar ut till Bistro Stella. Vi har alltid några bräden, klockor och en avslappnad atmosfär för de som vill ta ett parti i en trevlig omgivning.