Nov 282019
 

Stefan Printz (t v) var på plats på Isle of Man när Baadur Jobava (t h) spelade i FIDE Grand Swiss. Printz företag Mobile Labs sponsrar Turning Torso Chess Event, och berättar också i intervjun hur det gick till när Baadur Jobava plötsligt dök upp som stormästarjokern i Deltalift Open i våras. Foto: Pia Cramling

LÄS MER: [Alla artiklar & intervjuer om Turning Torso Chess Event]

Denna lördag den 30 november spelas Turning Torso Chess Event – en blixtturnering som samlar fyra av Sveriges sex högst rankade spelare samt ytterligare fyra starka och namnkunniga spelare. Hela startfältet består av: Nils Grandelius (2681), Premium Chess Club, Ferdinand Hellers (2595), Wasa SK, Evgenij Agrest (2583) Alingås SS, Emanuel Berg (2544), Wasa SK, Hans Tikkanen (2503), Lunds ASK, Jonny Hector (2478), Limhamns SK, Stellan Brynell (2412), Limhamns SK och Harry Schüssler (2410) Eksjö SK.

Inför Turning Torso Chess Event kommer schack.se att skriva mer ingående om varje spelare och även ha artiklar om andra aktörer som figurerar i turneringen. Denna gång träffar vi Stefan Printz som genom sitt bolag Mobile Labs sponsrar schackturneringen. Här berättar han om sponsorskapet samt om vänskapen med stormästaren Baadur jobava som är på väg tillbaka efter en jobbig period både vid schackbrädet och i privatlivet.

Hur kom du att bli involverad i Turning Torso Chess Event?
– Bengt Kvisth tillfrågade mig om mitt bolag ville vara med och sponsra Turning Torso Chess. Jag var även inbjuden på hans turnering förra året, Bistro Stella Chess, som blev en stor succé. I samband med den turneringen nämnde jag för Bengt att jag gärna hjälper till om han arrangerar fler tävlingar.

Som sponsor – vad avgjorde att ditt företag gick in i denna turnering?
– Jag försöker via mitt bolag stötta så mycket jag kan inom både skånskt och svenskt schack. Dels genom Svenska Schackakademien, där jag i år bidrog till att Jonathan Westerberg och Milton Pantzar fick bidrag, dels sponsring av turneringarna och eventen TePe Sigeman Chess Tournament, Cellavision Cup (Grand Prix), Näringslivet möter Förorten (Triangeln, Malmö) och nu alltså Turning Torso Chess Event.
– Turning Torso Chess Event är ett fantastiskt initiativ där det var en självklarhet för oss att vara med när vi fick frågan.

Malmö AS tog guld i Elitserien. Foto: Lars OA Hedlund

Du var mycket inlvolverad i Malmö AS uppgång i seriestystemet som kröntes med allsvenskt guld. Vad hände sen?
– Malmö AS sponsrades till största del av vårt bolag. Men där fanns också privata sponsorer, till exempel framlidne Ingvar Nilsson, samt betalade klubben större delen av resorna och uppehället.
– Styrelsen i Malmö AS tog ett beslut under våren 2018 att klubben inte längre skulle lägga en enda krona på Elitserien och då fanns ingen anledning för oss att vara kvar som sponsor, då ingen annan i klubben visade något större engagemang. Enda undantaget var möjligen Jonas Lindahl. En sekundär faktor var att jag försökte få Sveriges Schackförbund att bygga ett sponsor- och evenemangsnätverk med initiala bidrag från Svenska Schackakademien.
– Vi tog fram ett konceptförslag från akademien, men förbundet gav kalla handen till detta eller ville i vart fall inte lyssna till våra idéer. Elitserien ser jag som Schacksveriges juvel som jag tycker skulle förvaltas lite bättre. Icke desto mindre, ska vi nu göra ett mindre sponsorbidrag till elitseriesammandraget i Lund den 31 januari–2 februari, så ett visst hjärta har jag kvar till Elitserien.
– Dessutom spelar ju två av våra tidigare Malmö AS-spelare, GM Tiger Hillarp-Persson och GM Sune Berg Hansen i Lunds ASK. Vidare har jag mycket goda relationer med Limhamns SK, då främst med Johan Berntsen. Jag ser verkligen fram emot det sammandraget.

Du jobbar en del med georgiske stormästaren Baadur Jobava. Hur ser ert samarbete ut?
– Vi har tagit fram Jobavas officiella hemsida, www.baadurjobava.com, samt sponsrar honom i form av flygresor, sponsorpengar, dator med mera.
– Dessutom har jag försökt att stötta honom på olika plan så mycket jag kunnat. Han har haft en tuff situation med havererat äktenskap och båda föräldrarna som gått bort inom loppet på ett par år. Och i allt detta missöde har han jobbat hårt för att komma ifrån sina olika missbruk, framför allt casinospel och poker. I januari åkte jag till Venedig och såg honom spela i Vergani Cup, där han gjorde en ganska medioker insats.
– Jag beslutade mig då för att bjuda in honom till Deltalift Open i Tylösand för att få en bättre förståelse vad han eventuellt behövde hjälp med, samtidigt som det var en bra turnering för honom att spela. Även om han tappade ett par remier i den turneringen, tyckte vi båda det var ett fall framåt med en andraplats efter GM Pia Cramling.
– Lite senare fick han så in en fullträff i Abu Dhabi där han spelade fantastiskt och vann mycket övertygande mot ganska starka spelare som till exempel juniorvärldsmästaren GM Parham Maghsoodloo. Därefter har det gått lite halvtrögt, men det viktiga är att han är i en bättre fysisk och mental form än vad han var tidigare. I oktober åkte jag till Isle of Man för att se FIDE chess.com Grand Swiss med nästan hela världseliten, inklusive Carlsen, Caruana, Aronian, So, Karjakin, med flera.
– Jobava var från början inte kvalificerad men kom in som reserv. Det började bra med vinst över GM David Howell och remi mot GM Aleksey Dreev, men därefter förlorade han mot landsmannen GM Ivan Cheparinov och han blev avhängd från toppen. Hur som helst tycker jag att Abu Dhabi var ett tecken på vad som komma skall. Åtminstone är vår förhoppning att han ska komma tillbaka till över ELO 2700, men på sistone har det varit lite för många förluster mot lägre rankade. Men han jobbar mycket hårdare med sitt schack nu och det är för tidigt att räkna bort honom helt!

Ferdinand Hellers. Foto: Lars OA Hedlund

Vem är din favorit att vinna i Turning Torso?
– Jag minns när Ferdinand Hellers vann junior-EM 1985 och han var en av mina schackidoler då, jämngamla som vi är. Jag tror och hoppas verkligen han kan överraska! Givetvis är Nils Grandelius storfavorit, men Nils säger ju själv att han är starkare i långpartier så allt kan hända… Jag håller i alla fall mina tummar för Ferdinand! Som Malmöbo hoppas jag ju givetvis att det ska gå bra för Nils också, så varför inte delad förstaplats mellan Nils och Ferdinand, det vore det ultimata, haha!
– Oavsett vem som vinner, är mötet mellan Grandelius och Hellers det jag mest ser fram emot. Detta möte blir något helt unikt som vi får uppleva på lördag, då detta kan mycket väl bli deras första och sista möte! Slutligen, kan man ju aldrig sluta fundera på hur pass bra Hellers hade kunnat bli om han satsat på schack i stället för juridik. Tanken kittlar.