feb 162019
 

Adrian Söderström med guldläge. Foto: Lars OA Hedlund

Svenskarna ligger inte alltför bra till inför avslutningen i Skol-NM, med undantag i grupp B och D. I grupp B är det både Hampus Sörensen och Ludvig Carlsson som har 2½ poäng av 4 ronder och är med och jagar täten i en mycket jämn grupp. Norrmannen Isak Sjöberg leder på 3 poäng tillsammans med den isländske överraskningen Stephan Briem, med Hampus och Ludvig i jagargruppen på 2½ poäng. Med en stabil avslutning kan både Hampus och Ludvig hoppas på medaljer och i bästa fall blanda sig i striden om guldet. De spelar båda svart i femte ronden, Hampus mot den tidigare nämnda överraskningen Stephen Briem samt Ludvig mot topprankade FM Andreas Tryggestad.

Det är i grupp D som Sverige ligger bäst till och det genom topprankade Adrian Söderström. Söderström har imponerat rejält och har nu 4 raka vinster på sina 4 partier, och har 1 poängs avstånd ner till tvåan Luitjen Akselsson Apol från Färöarna. I den fjärde ronden vann han ett mycket spännande derby mot andrerankade Axel Falkevall som analyseras nedan. Falkevall gick för en hyperaggressiv och romantisk variant, men efter ett par felsteg försvann kompensationen när Söderström kunde forcera dambyte. Notera att Söderström, som under året blott fyller 12 år, nu har ett ELO-tal som närmar sig 2200. Även Falkevall har goda chanser för en medalj, men det kräver en fin avslutning under söndagen.

I de övriga grupperna är det Akash Mitra i grupp C samt Leo Crevatin i grupp A som har goda medaljchanser, men det kräver en mycket bra avslutning.

Under söndagen spelas de två avslutande ronderna. Rond 5 börjar kl.11 och rond 6 kl.17 svensk tid.
Resultat finner ni här