aug 162019
 

Jung Min Seo vann Manhems GM-turnering. Foto: Turneringshemsidan.

RESULTAT: [GM] [IM] [ELO 1] [ELO 2] MER INFO: [Manhems schackvecka]

Det finns som bekant inga toppbord i en Berger-turnering men struntar vi i detta faktum kan vi trots allt konstatera att det blev idel remier på toppborden i sista ronden av Manhems GM-turnering i Härryda utanför Göteborg. Det innebär att junioren FM Jung Min Seo, som lagt beslag på i det närmaste alla rubriker den gångna veckan, är vinnare av årets upplaga av turneringen.

Seo som redan inför slutronden säkrat såväl IM- som GM-norm ledde med en halv poäng inför ronden och genom en snabb remi mot tabelljumbon IM Martin Haubro från Danmark försäkrade han sig om att bli minst delad segrare. GM Erik Blomqvist som var den ende som kunde komma ikapp var således piskad att vinna över IM Michael Wiedenkeller för att kunna ta sig upp på delad första plats. Klubbkompisen Wiedenkeller höll dock emot och därmed kunde en glad Seo kröna sin fina vecka med en första plats.

En mycket välförtjänt sådan för ynglingen som dessutom kan räkna hem 30 färska Elopoäng, ack så viktiga i ambitionen att bli stormästare.

Blomqvist kom som sagt tvåa och visar att formen från sommarens SM håller i sig. Trea kom sedan ukrainske FM Ihor Vypkhaniuk som spelade remi i slutronden mot landsmannen IM Petro Golubka. De båda fick 5 poäng i turneringen men Vypkhaniuks överlägsna kvalitetspoäng gjorde att han kom trea och även han kunde räkna hem en ny IM-norm. Det är Vypkhaniuks andra norm, den första tog han i Manhems IM-turnering ifjol.

Femma kom sedan IM Björn Ahlander som besegrade IM Philip Lindgren i slutronden. Han fick 4½ poäng, lika många som Wiedenkeller men vinsten i deras inbördes möte vägde tyngst till Ahlanders fördel.

Förhandsfavoriten GM Frode Urkedal som förlorat tre partier i följd inför slutronden snyggade till resultatprotokollet lite för egen del och besegrade GM Jonny Hector, vilket gav honom en sjunde plats.